16 Ιουν 2009

Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση ΥΠΕΞ, της ΕΕ

H ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη, μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ στο Λουξεμβούργο προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
Είχαμε μια πολύ σημαντική συζήτηση σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ενόψει της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μας απασχόλησαν θέματα ευρύτερης εξωτερικής πολιτικής κυρίως το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, ένα πρόβλημα, το οποίο έρχεται ξανά στο κέντρο του ενδιαφέροντος ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ομπάμα και Νετανιάχου, όπου η Ελλάδα είχε άλλη μια φορά την ευκαιρία να τοποθετηθεί και να μιλήσει για την ανάγκη επίσπευσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.
Μιλήσαμε για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, απαντήσαμε στα ερωτήματα του Ιρλανδού συναδέλφου μας και προχωρήσαμε βεβαίως συζητώντας και θεσμικά θέματα, όπως την ανάγκη το ταχύτερο δυνατό να καλυφθούν σε περίπτωση που ισχύσει η Συνθήκη, οι θέσεις για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συζητήσαμε αναλυτικά με ελληνική πρωτοβουλία το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Εδώ πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα βρήκε πάρα πολύ μεγάλη υποστήριξη, από πάρα πολλές χώρες, χώρες μεσογειακές αλλά και χώρες της βορείου Ευρώπης και κεντροευρωπαϊκές, οι οποίες συμφώνησαν στη βασική μας θέση, ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης και η διαχείρισή του, απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη η οποία πρέπει να επιτευχθεί στην πράξη. Με αναβάθμιση της Frontex, δηλαδή με περισσότερη παρουσία πλοίων στο Αιγαίο παραδείγματος χάριν για τη φύλαξη των συνόρων, ταυτόχρονα όμως και με οικονομική συμμετοχή στη διαχείριση των μεταναστών, οι οποίοι επειδή πολύ κουβέντα γίνεται αυτό τον καιρό στην Ελλάδα, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είναι άνθρωποι.
Είναι άνθρωποι, που έχουν δικαιώματα, άνθρωποι απελπισμένοι, άνθρωποι οικονομικά ανήμποροι, άνθρωποι οι οποίοι βάζουν όλες τους τις ελπίδες σε ένα καΐκι και έρχονται απέναντι.
Η μεταχείρισή τους λοιπόν πρέπει να είναι κι αυτή ανθρώπινη και αυτό θα κάνει η Ελλάδα με τα κέντρα υποδοχής τα οποία στήνουμε, αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια και χρειαζόμαστε και στο τρίτο σημείο τις συνθήκες, τις ανθρώπινες πάλι, αλλά τις συνθήκες επαναπατρισμού τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα αυτό θα συζητηθεί την Παρασκευή το πρωί τη δεύτερη μέρα της Συνόδου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σε ό,τι αφορά την ουσία της συζήτησης, ποιες είναι οι επιδιώξεις της Ελλάδας στο θέμα του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων και ποιες αναμένετε να είναι και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η σουηδική Προεδρία.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σήμερα έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για το κείμενο. Το κείμενο το οποίο αυτή τη στιγμή ως σχέδιο υπάρχει, δεν μας καλύπτει. Αυτό το οποίο εμείς θέλουμε είναι να υπάρξουν συγκεκριμένες αναφορές, συγκεκριμένες αναφορές στον επαναπατρισμό για τον οποίο σας μίλησα πριν, δηλαδή σε συνθήκες που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπογράψει συμφωνίες με τα κράτη, για να μπορούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναπατρίσουμε ανθρώπους οι οποίοι έρχονται.
Ταυτόχρονα ρητή αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες. Οι χώρες από τις οποίες είτε περνούν είτε προέρχονται λαθρομετανάστες που απασχολούν σήμερα την Ευρώπη είναι ουσιαστικά δύο, είναι η Τουρκία και η Λιβύη. Άρα πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη πολιτική έναντι αυτών των χωρών και βεβαίως και η οικονομική υποστήριξη την οποία σας είπα, για τη διαχείριση εντός του ελληνικού εδάφους και η αναβάθμιση της Frontex.