16 Ιουν 2009

Παρά τις διαψεύσεις, άρχισε μελέτη για μέλλον ΟΥΝΦΙΚΥΠ

H κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε δημοσίευμα του Κώστα Βενιζέλου με τίτλο «Θα σκοράρουν δις για Τουρκία» και υπότιτλο «Άρχισε μελέτη για μέλλον ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σύσκεψη στη Ν. Υόρκη για διαδικασία», αναφέρει τα εξής: «Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αξιωματούχοι της Γραμματείας έχουν αρχίσει τη μελέτη για το τι μέλλει γενέσθαι με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως το Σεπτέμβριο, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου διαδικασίας, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το Κυπριακό για τον καθορισμό της τακτικής που θα ακολουθήσει ο Διεθνής Οργανισμός μέχρι το Δεκέμβριο. Και οι δυο αυτές εξελίξεις εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο των κινήσεων που θα γίνουν ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας από την Ε.Ε. στα τέλη του χρόνου αυτού. Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως όλοι οι σχεδιασμοί στοχεύουν να πιέσουν τη Λευκωσία να προσαρμοσθεί με τις εξελίξεις που προδιαγράφονται στον ορίζοντα και φέρουν την ετικέτα της Τουρκίας. Ο μπαμπούλας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένει ως απειλή όπως και το ενδεχόμενο να φορτωθεί η Λευκωσία το όποιο αδιέξοδο στο Κυπριακό.
Η σύσκεψη υψηλού επιπέδου στην έδρα του ΟΗΕ, υπό τον Γ.Γ. Λιν Πάσκο, θα καθορίσει δυο βασικά ζητήματα σε σχέση με τη διαδικασία.
Πρώτο, μετά την αξιολόγηση των δεδομένων που διαμορφώνονται στην πορεία των διαπραγματεύσεων, αναμένεται ότι θα αποφασισθεί αλλαγή ταχύτητας της διαδικασίας.

Δεύτερο, θα αποφασισθεί η έναρξη του πάρε-δώσε με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι το Δεκέμβριο.
Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως ατύπως τα χρονοδιαγράμματα υπάρχουν όπως και η συγκυρία. «Το θέμα θα πρέπει να τελειώνει μέχρι τις αρχές του 2010», υποδεικνύουν οι Οηέδες. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ φροντίζουν να αυξάνουν τις προσδοκίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σε βαθμό που δύσκολα να μπορεί κανείς να υπαναχωρήσει.
Έχοντας ως δαμόκλειο σπάθη τον καταμερισμό ευθυνών, θα επιχειρηθεί όπως παραχθεί αποτέλεσμα», το οποίο θα διευκολύνει εν πολλοίς την ενταξιακή αξιολόγηση της Τουρκίας. Για το σκοπό αυτό αναμένεται σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συντάξουν έγγραφα που θα καταγράφουν τις εκατέρωθεν απόψεις, ενώ δεν αποκλείεται να διατυπώνεται και εισήγηση του Διεθνούς Οργανισμού, εκεί που υπάρχει διαφωνία, για γεφύρωση των διαφορών. Εκείνη η πλευρά που θα κάνει πίσω, θα έχει κόστος, τονίζουν με νόημα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Οργανισμού, αξιοποιώντας τη σχετική αναφορά στο τελευταίο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εξετάζουν ενδελεχώς σενάρια για το μέλλον της Δύναμης. Είναι προφανές πως μεταξύ των σεναρίων που εξετάζουν είναι και η αλλαγή των όρων εντολής της Δύναμης, που ουσιαστικά θα καταργούσε το ψήφισμα 186 του 1964. Είναι προφανές πως η μελέτη αυτή ενώ θεωρητικά αφορά το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης μετά τη λύση, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως θα χρησιμοποιηθεί το Δεκέμβριο στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, γεγονός που συνιστά ως κίνηση άσκησης έντονων πιέσεων στη Λευκωσία.
Υπενθυμίζεται ότι οι νέες συζητήσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συμπέσουν, όχι τυχαία, με τις διεργασίες για την αξιολόγηση της Τουρκίας από τη Ε.Ε. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η ανάγνωση των εκατέρωθεν θέσεων σε ό,τι αφορά τις πτυχές και τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Μετά το εδαφικό, η συζήτηση του οποίου άρχισε, θα ανοίξει αυτό της ασφάλειας. Παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των εποίκων, που δεν εντάχθηκε σε κανένα κεφάλαιο.
Σημειώνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διαμηνύσει πως δεν θα δεχθεί έναρξη του πάρε-δώσε εάν δεν διαπιστωθεί γεφύρωση των διαφορών. Θέση που λαμβάνει υπόψη μεν ο κ. Ντάουνερ, ωστόσο, έχει αναφέρει σε συνομιλητές του, ότι το τρένο έχει ξεκινήσει και πως η διαδικασία θα προχωρήσει στην επόμενη φάση από την αρχή του φθινοπώρου. Δηλαδή, θα προχωρήσει ούτως ή άλλως και ‘όσοι πιστοί’…

Λιμνίτης: Πόσο χρόνο θα πάρει;
Η συμφωνία για τον Λιμνίτη είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Αυτό διαφαίνεται από τις συζητήσεις που έγιναν, χωρίς την παρουσία του ΟΗΕ, την περασμένη Πέμπτη από τους Χριστόφια-Ταλάτ, με τη συμμετοχή των Ιακώβου και Ναμί. Το βασικό στοιχείο αυτής της συμφωνίας είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τα τουρκικά φυλάκια των Κοκκίνων. Πώς θα γίνεται αυτό, είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ενδεχομένως αύριο (θα παρέχει η ΑΗΚ απευθείας στα φυλάκια; Ποιος θα πληρώνει; Θα είναι δωρεάν; Θα εμπλακεί και η λεγόμενη ΑΗΚ των κατεχομένων; Αυτή θα κάνει την υποδομή;).
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία ήταν όπως ανοίξουν ταυτόχρονα η δίοδος στην οδό Λήδρας και το οδόφραγμα στον Λιμνίτη. Αυτό δεν έγινε και τώρα μπαίνουν στο τραπέζι επιπρόσθετοι όροι.
Το ζητούμενο είναι πόσο θα κρατήσει η προετοιμασία της υποδομής για να λειτουργήσει το οδόφραγμα. Η Κυπριακή Κυβέρνηση κάνει λόγο για 3 μήνες, οι Τούρκοι 18 μήνες…