16 Ιουν 2009

Τουρκία: Κτίζει εικόνα για «νέο συνεταιρισμό» στο Συμβ. Ασφαλείας

Η Τουρκία αξιοποιεί στο έπακρον την παρουσία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και την Προεδρία του Σώματος που ασκεί αυτό το μήνα. Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις της σε σχέση με το Κυπριακό, οι οποίες ουσιαστικά στηρίζονται στην πάγια διαχρονική πολιτική της για τη δημιουργία ενός ‘νέου συνεταιρισμού’, ο οποίος θα στηριχθεί σε ‘δυο ιδρυτικά κράτη’. Διατυπώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη γλώσσα που χρησιμοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας. Την ίδια ώρα, επιχειρεί να πλασάρει απόψεις αλλά και τον ίδιο τον εκπρόσωπο του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια αναβάθμισής του.
Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, που προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναγκάσθηκε την περασμένη εβδομάδα, να κυκλοφορήσει στα κράτη μέλη επιστολή του Κύπριου Μόνιμου Αντιπρόσωπου, πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ, στην οποία κατηγορούσε ευθέως τόσο τον ίδιο όσο και την χώρα του για τη στάση που τήρησε στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και για τις στρεβλωτικές θέσεις που πρόβαλε κατά τη συζήτηση. Αυτό δεν μπορούσε ασφαλώς να το αποφύγει, είναι ωστόσο προφανές πως τέτοιες κινήσεις δημιουργούν πιέσεις στην Τουρκία και χαλούν την εικόνα του Προέδρου του Σ.Α.
Την ίδια ώρα, αγώνας δρόμου γίνεται στις Βρυξέλλες για να ανοίξει ένα ακόμη ενταξιακό κεφάλαιο μέχρι το τέλος του μήνα. Πρόκειται για αυτό της φορολογίας, το οποίο προωθεί η τσεχική προεδρία της Ε.Ε. και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και η προσπάθειά τους αυτή δύσκολα δεν θα καρποφορήσει.
Πάντως, στη συνεδρίαση της ομάδας Διεύρυνσης, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών των κρατών-μελών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, διαπιστώθηκε ότι η Τουρκία δεν έκανε κανένα βήμα για την εφαρμογή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση (άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη). Αυτή η διαπίστωση έγινε από όλους και διαβιβάσθηκε στην Κομισιόν για τα περαιτέρω».