2 Οκτ 2009

Επίθεση Ομπάμα σε Ιράν για πυρηνικά

Η Τεχεράνη οφείλει να εξασφαλίσει εντός δύο εβδομάδων την "πλήρη πρόσβαση" των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη δεύτερη εκγατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στην πόλη Κομ και να μην ακολουθήσει παρελκυστική πολιτική, αφού η υπομονή των ΗΠΑ δεν είναι απεριόριστη, δήλωσε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά το πέρας των συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων στη Γενεύη.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ομπάμα εκτίμησε πως η Τεχεράνη έλαβε ένα καθαρό και ενιαίο μήνυμα από την διεθνή κοινότητα, και πρέπει πλέον να αποδείξει, με συγκεκριμένο τρόπο, την ειρηνική φύση του πυρηνικού της προγράμματος, ειδάλλως οι ΗΠΑ θα ασκήσουν αυξημένες πιέσεις.

Μετά από πολύωρη διαδικασία στη Γενεύη, όλες οι πλευρές συμφώνησαν να επαναλάβουν τον διάλογο εντός του Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ε.Ε, Χαβιέ Σολάνα. "Το Ιράν εμφανίστηκε διατεθειμένο να συνεργαστεί πλήρως και άμεσα με την ΙΑΕΑ και να προσκαλέσει τους επιθεωρητές στις νέες εγκαταστάσεις το συντομότερο", δήλωσε.

Μεταξύ των συμφωνηθέντων, περιλαμβάνεται και η αποστολή από το Ιράν ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού σε τρίτη χώρα, όπου θα επεξεργάζεται περαιτέρω και θα υγροποιείται για να χρησιμοποιηθεί σε πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα που παράγει ισότοπα για ιατρική σκοπούς.

Ο κ. Σολάνα τόνισε τη σημασία της πλήρους συμμετοχής των ΗΠΑ στο διάλογο και ειδικά την κατ' ιδία συνάντηση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων Ουίλιαμ Μπερνς με τον επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών, Σαΐντ Τζαλίλι.

Ο Ιρανός ΥΠ.ΕΞ, Μανουσέχρ Μοτακί, μιλώντας από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε "εποικοδομητική ατμόσφαιρα" και τόνισε πως η χώρα του έχει την βούληση να ενισχύσει την διαδικασία του διαλόγου και να την αναβαθμίσει "στο επίπεδο συνόδου".