13 Απρ 2009

Τι ακριβώς συνέβει ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο - Παρέμβαση Α. Λοβέρδου - Η επιστολή απάντηση Δ. Ιωάννου

Ενδιαφέρον προκάλεσε στο κοινό (κι όχι μόνον του ΥΠΕΞ) το δημοσίευμα του Κυριακάτικου Ελεύθερου Τύπου (12.04), στο οποίο αποκαλύπτεται σύγκρουση μεταξύ πρεσβείας Μόσχας και πρεσβείας Κιέβου. Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα και από το ρεπορτάζ που προλάβαμε να κάνουμε, ο πρέσβης στο Κίεβο, Χάρης Δημητρίου κατηγόρησε τον πρώτο σύμβουλο της πρεσβείας Μόσχας, Δημήτρη Ιωάννου για πρόσωπο ρωσικής επιρροής (!) επειδή υιοθέτησε απόψεις που απηχούν τις ρωσικές ως προς τη δυνατότητα των Αζέρων να προμηθεύουν τις αναγκαίες ποσότητες φυσικού αερίου στον υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου. Ο κ. Ιωάννου είχε ως συνεργάτης του τέως πρέσβη στη Μόσχα, Ηλία Κλη, διακριθεί για τις αναλύσεις του στα ενεργειακά θέματα, αναλύσεις που έχουν γενικά επαινεθεί στο υπουργείο. Δυστυχώς όμως για τον κ. Ιωάννου, ως νέος είχε συμμετάσχει σε αντιδικτατορικές κινήσεις, ενώ ήταν και δραστήριος ως φοιτητής στο αριστερό χώρο. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν επέτυχε στο διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (δεύτερη σειρά) το κατεστημένο του ΥΠΕΞ αντέδρασε έντονα, ώστε όντας σπουδαστής κατηγορήθηκε σε δημοσίευμα της εποχής ως μέλος της «17 Νοέμβρη» (!). Φυσικά τίποτα δεν προέκυψε και ο κ. Ιωάννου έκανε μια μάλλον συμβατική καριέρα τα χρόνια που ακολούθησαν, υπηρετώντας ενίοτε και άνευ προβλήματος και σε ευαίσθητες διευθύνσεις και θέσεις. Τώρα φαίνεται ότι οι παλιοί δαίμονες του Υπουργείου τον ξαναθυμήθηκαν. Ήδη, όπως γράφηκε, έχει κληθεί σε απολογία για τον λόγο ότι απάντησε ασεβώς, στον πρέσβη κ. Δημητρίου. Τώρα για ποιο λόγο ακριβώς και με ποια στοιχεία ο κ. Δημητρίου ενάγει τον κ. Ιωάννου δεν μπορέσαμε να μάθουμε. Από το ΥΠΕΞ μας θυμίζανε πάντως ότι ο κ. Δημητρίου, αν και προέρχεται από δημοκρατική οικογένεια και η δεύτερη, πρόσφατη, σύζυγος του είναι η κόρη του αείμνηστου Μουστακλή, ήταν σε διαρκή δυσμένεια από τον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος άφηνε σε επήκοον όλων αιχμές για γεγονότα που ανάγονταν στην πολιτεία του στη Γενεύη κατά τη δικτατορία, όπου ως γνωστόν έδρασε ως πρόξενος ο περιώνυμος για την δράση του υπέρ της δικτατορίας πρέσβης Τσώκος (θύμα του μεταξύ άλλων και ο τότε φοιτητής στη Γενεύη, Αλέξανδρος Μαλλιάς).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την επιστολή- «καταγγελία» του κ. Δημητρίου, επενέβη άμεσα και αποφασιστικά ο πρέσβης στη Μόσχα Μιχ. Σπινέλλης ο οποίος και συνομίλησε με τον συνάδελφό του στο Κίεβο αλλά και με το υπουργείο υποδεικνύοντας την «περίεργη» τουλάχιστον παρέμβαση του συναδέλφου του και ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τις θέσεις του υφισταμένου του στην πρεσβεία.

Στο ζήτημα παρενέβει και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με τη δημοσίευση στοιχείων για τη λειτουργία πρεσβειών μας που σχετίζονται με ενεργειακά θέματα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» δημοσιεύονται στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία πρεσβειών μας στο εξωτερικό, και σχετίζονται με ενεργειακά θέματα, που δημιουργούν όχι απλώς περίσκεψη αλλά φόβο στους πολίτες για δυσάρεστες, προσβλητικές και έως πρόσφατα αδιανόητες καταστάσεις. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη η κυρία υπουργός να παράσχει αμέσως τις απαραίτητες διευκρινίσεις».

Προς το παρόν έχουμε στα χέρια μας μόνο το (πρώτο) επίμαχο σημείωμα απάντηση του κ. Ιωάννου που προκάλεσε την πειθαρχική του έγκληση και σας το προσφέρουμε (σε όσους στο ΥΠΕΞ δεν το έχουν ήδη λάβει μέσω email από φίλους του κ. Δημητρίου ή με άλλο τρόπο) ως πασχαλινό δώρο:

Τηλε-σημείωμα

1η Απριλίου 2009

Από: Δ. Ιωάννου

Προς: Χ. Δημητρίου

Επειδή δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσω δια της υπηρεσιακής οδού στα δύο, μάλλον εκτεταμένα, πονήματα που αφιερώσατε στο πρόσωπό μου θα ήθελα να Αισθάνομαι βαθειά ευγνωμοσύνη για την μεγαλόψυχη απόφασή σας να επιλέξετε για την περίπτωσή μου την μέθοδο του παιδαγωγικού φρονηματισμού και όχι των υβριστικών χαρακτηρισμών και της συκοφαντίας. Οφείλω πάντως να παρατηρήσω ότι παρά το γεγονός πως το σημείωμα που αποτέλεσε την αφορμή να αποφασίσετε να μην με υβρίσετε και να μην με συκοφαντήσετε, δεν ανήκει δα και στην σφαίρα της πυραυλικής επιστήμης (rocket science), εν τούτοις παρέμεινε απρόσιτο στην αναλυτική σας προσέγγιση μιας και η βασική του ιδέα φαίνεται ότι σας διέφυγε. Νομίζω ότι εάν ήταν αστυνομικό μυθιστόρημα από την ανάγνωσή του θα είχατε συναγάγει ότι το θύμα σκότωσε τον αστυνόμο και ότι το έγκλημα εξιχνιάστηκε από τον δολοφόνο.

Ίσως όμως, πάλι, το φτωχό μου σημείωμα, όπως προκύπτει και από την κατάληξη στο δεύτερο πόνημά σας, να μην ήταν παρά η πρόφαση για να εκκαθαρίσετε, ετεροχρονισμένα και εν απουσία του, τους λογαριασμούς σας με τον προ έτους προϊστάμενό μου. Αλλά, στην περίπτωση αυτή, ταπεινά έρχομαι να παρατηρήσω ότι εάν πέρυσι -όταν θεωρούσατε ότι σας μείωνε- σιωπούσατε διότι ίσως δεν αισθανόσασταν αρκετά ισχυρός για να του αντιταχτείτε, δεν είναι ορθό φέτος, αφού περιμένατε πρώτα να αναχωρήσει, να στρέφεστε εναντίον του υφισταμένου του με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και συκοφαντικούς υπαινιγμούς, και μάλιστα εκ του ασφαλούς και με τρόπο που του απαγορεύει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Πάντως δεν αισθάνομαι πικρία για τα βαριά σας λόγια. Δεν σας κρύβω ότι η σπάνια ευθύτητα με την οποία ομολογείτε, αφ’ ενός, πως ελάχιστα κατανοείτε τα όσα συμβαίνουν γύρω σας και, αφ’ ετέρου, πως αναζητείτε τις απαντήσεις όχι με τα δικά σας διανοητικά εφόδια αλλά σε διάφορους "εξ ίσου προβληματισμένους" (!), καθώς και η παρρησία με την οποία απαιτείτε να εξομοιωθούν όλοι μαζί σας στον έντιμο πνευματικό σας ασκητισμό, με συγκινούν ιδιαίτερα γιατί είναι μία εκδήλωση της περίφημης εκείνης "ζωτικής βουλήσεως" έναντι της οποίας, ως γνωστόν, ακόμη και οι υπερβατικές δυνάμεις κάμπτονται. Αισθάνομαι πολύ αδύναμος για να αναμετρηθώ μαζί της και μαζί σας και γι' αυτό διατελώ,

ευπειθώς.

Κι ενώ οι διεθνείς εξελίξεις επιβεβαιώνουν τάχυστα ως φαίνεται τον κ. Ιωάννου, διερωτάται κανείς για τη "δημοκρατικότητα" της χώρας που ζούμε και όπου διπλωμάτες, ασχέτως βαθμού, δεν μπορούν να εκφράσουν εγγράφως και υπεύθυνα την αποψή τους ή να απαντήσουν σε εναντίον τους κείμενα. Γιατί η παρέμβαση της Γενικής Επιθεώρησης είναι τουλάχιστον ... αντι-δημοκρατική και ξεπερνά τα όρια "κανόνων" που ακόμη και στο στρατό αντιστοίχως έχουν αμβλυνθεί ή καταργηθεί!