6 Οκτ 2009

Δηλώσεις Κυπριανού

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού απάντησε χθες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επί θεμάτων της επικαιρότητας

Κληθείς να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και ερωτηθείς εάν και πώς αυτό επηρεάζει την Κύπρο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε τα εξής: «Οι εκλογές σε κάθε χώρα είναι η κορυφαία έκφραση της Δημοκρατίας και έχουμε σημειώσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα. Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει διαχρονικά στενή συνεργασία και συντονισμό με όλες τις κατά καιρούς Κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και, βεβαίως, θα έχουμε μια στενή συνεργασία και με τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι οι θέσεις του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας στο Κυπριακό ταυτίζονται και συνάδουν με τις θέσεις της Κύπρου και, επομένως, δεν βλέπουμε ότι θα υπάρξει αλλαγή στη συνεργασία με την αλλαγή της Κυβέρνησης στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, η νέα Κυβέρνηση αναλαμβάνει σε μια πολύ κρίσιμη φάση όσον αφορά στην Κύπρο τόσο γιατί βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων όσο και γιατί επίκειται η αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο με όλα τα γνωστά επακόλουθα. Συνεπώς, αυτή ειδικά την περίοδο θα απαιτηθεί ακόμη πιο στενή συνεργασία και ακόμη πιο στενός συντονισμός μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων».

Ερωτηθείς αναφορικά με το τι θα συμβεί κατά την αξιολόγηση της Τουρκίας, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τα ακόλουθα: «
Θέλω να ξεκαθαρίσω με σαφήνεια ότι τα δεδομένα, τα οποία εξέτασε το Εθνικό Συμβούλιο τον περασμένο μήνα, εξακολουθούν να ισχύουν. Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κυπριακή Κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να ακολουθούν τη στρατηγική και να εφαρμόζουν την πολιτική με βάση την καθοδήγηση που έχει δώσει το Εθνικό Συμβούλιο και παραμένουν ανοικτά όλα τα σενάρια, ενώ παραμένει σαφής και η τοποθέτηση της Κύπρου ότι εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές καταγράφονται στη Δήλωση του Σεπτέμβρη του 2005, τότε δεν μπορεί παρά να υπάρξουν επιπτώσεις. Το ποιες θα είναι και ποιο θα είναι το περιεχόμενό τους, αυτό θα εξαρτηθεί, βεβαίως, από τις περιστάσεις καθώς πλησιάζει εκείνη η ημερομηνία.

Να υπενθυμίσω ότι πρωταρχικός στόχος της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση, γιατί ακριβώς πρόκειται για υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα ενταξιακά ζητήματα εξετάζονται σε διακυβερνητικό επίπεδο, το κάθε κράτος μέλος είτε μόνο του είτε με άλλα - και αυτό, βεβαίως, ισχύει και για την Κύπρο - μπορεί να λάβει τις αποφάσεις και μπορεί να εμποδίσει την περαιτέρω ομαλή εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Βεβαίως, να υπενθυμίσω και την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου που λέει ότι ο βασικός μας στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Άρα, οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ληφθούν με βάση αυτό το γνώμονα
».

Σε ερώτηση εάν αυτό είναι ανεξάρτητο από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Ναι, η έκθεση της Επιτροπής θα καταγράφει γεγονότα. Από εκεί και πέρα, η απόφαση λαμβάνεται σε πολιτικό επίπεδο από τα κράτη μέλη. Είναι γεγονός ότι το 2006 είχε υπάρξει εισήγηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμείς θα αναμέναμε ότι και φέτος θα υπέβαλε εισήγηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η απουσία μιας τέτοιας εισήγησης δεν αλλάζει τα δεδομένα. Το Συμβούλιο των Υπουργών, κατά κύριο λόγο, που έχει την αρμοδιότητα, θα λάβει τις αποφάσεις του με τα κριτήρια που θα θεωρήσουμε ότι θα είναι σχετικά με το θέμα. Επομένως, δεν θα επηρεαστεί η θέση του Συμβουλίου από την υποβολή ή όχι πρότασης για κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις κατά της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης ότι όπως εκφράζεται, για παράδειγμα με ταξίδια όπως αυτό στην Κούβα, δεν συνάδει με τις κινήσεις και τις συμμαχίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κυπριανού είπε: «
Το γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική της Κύπρου επεκτείνεται και εκτός ορίων Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σημαίνει ότι έχουν παραμεληθεί οι επαφές και οι συνομιλίες μας με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα επίπεδα. Απλώς είναι ιδιαίτερες οι συνθήκες μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι συχνές, σχεδόν καθημερινές επαφές με τους ομολόγους μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν δημοσιεύονται πάντα ή δεν έχουν την ανάλογη κάλυψη. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είχα σειρά επαφών με τους ομολόγους μου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τις οποίες μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω για το Κυπριακό.
Άρα, το να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης -ιδιαίτερα στον ισλαμικό κόσμο, όπου η Κύπρος, όπως είναι γνωστό αντιμετωπίζει πρόβλημα - δεν σημαίνει ότι έχουμε παραμελήσει τις υπόλοιπες επαφές. Να υπενθυμίσω ότι είχα συνάντηση και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και με τον οποίο είχαμε μια λεπτομερή συζήτηση για τις εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έλεγα ότι είναι ισορροπημένη και ευρεία η δραστηριοποίηση της Κυπριακής Κυβέρνησης στο εξωτερικό και το Υπουργείο Εξωτερικών είναι πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί ενημέρωση, πολιτικού αρχηγού ή κόμματος ή και της Βουλής, να τη δώσει με κάθε λεπτομέρεια
».