5 Φεβ 2010

Τα Βαλκάνια «η σημαντικότερη απειλή» για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια!

Μόνο στο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ

Σύμφωνα με την κατάθεση του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (National Intelligence), Ντενίς Μπλερ, στην Ειδική Επιτροπή του Κογκρέσου στις 2 Φεβρουαρίου, « το Κόσοβο και η Βοσνία παραμένουν πιθανές περιοχές προβλημάτων στην περιοχή». Παρουσιάζοντας την Ετήσια Ανάλυση Απειλών για την αμερικανική κοινότητα π[πληροφοριών, τόνισε ότι «γεγονότα στα Βαλκάνια συνεχίζουν να παρουσιάζουν τις κύριες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια το 2010»! Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην «σερβική κοινότητα στο Κόσοβο και ιδιαίτερα στο βόρειο Κόσοβο» αλλά και στα «εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της Βοσνίας» που κατά την υπηρεσία του απαιτούν την προσοχή των διπλωματικών και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Παρότι στην ανάλυση της υπηρεσίας Πληροφοριών καταγράφεται ότι στη Βοσνία δεν υπάρχει κίνδυνος για άμεση ρήξη των σχέσεων ή διάσπαση της Ομοσπονδίας εντούτοις υπογραμμίζεται η ανάγκη – όπως και για το Κόσοβο- να συνεχίσουν οι ΗΠΑ μαζί με την ΕΕ να ασκούν πιέσεις καθώς η κοινή δράση τους βοηθά στην καλύτερη διαμόρφωση των σχέσεων με τις χώρες αυτές.

Αναφερόμενος στην Πρίστινα και τις εκεί Αλβανικές αρχές, υποστήριξε ότι «θα συνεχίσει να εξαρτάται για τα επόμενα χρόνια από την διεθνή κοινότητα σε θέματα όπως η οικονομίας της και ασφάλεια της».

Θεωρεί επίσης, ότι παρά την προσπάθεια που καταβάλλει το Βελιγράδι για την ευρωπαϊκή του προοπτική, δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εγκατάλειψη του Κοσόβου και να αναγνωρίσει την Πρίστινα.