5 Φεβ 2010

Τα Δυτικά Βαλκάνια εκτός προτεραιοτήτων της ΕΕ;


«Μούδιασμα» προκάλεσε η παρουσία της Λαίδης Κάθριν Άστον στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, καθώς μετά τη λήξη της ομιλίας της σχετικά με τις προτεραιότητες της, επιβεβαιώθηκε ότι η βρετανίδα νέα υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, δεν περιλαμβάνει ανάμεσά τους την «ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων». Αν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος ότι μόλις πρόσφατα τουλάχιστον τέσσερις χώρες (η προεδρεύουσα Ισπανία, η Γερμανία η Αυστρία και η Ελλάδα μέσω Γ. Παπανδρέου) ανέβασαν υψηλά τον πήχη των προσδοκιών στις χώρες αυτές όπως άλλωστε είχε κάνει ο και προκάτοχός της Χαβιέ Σολάνα, τότε η απογοήτευση μεγάλωσε περισσότερο. Για την ίδια έγινε φανερό πως η «προτεραιότητα» των Δυτικών Βαλκανίων είναι σε ίση μοίρα με τη Σομαλία, Υεμένη, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ και Ιράν ή τη Μέση Ανατολή, στην ίδια δηλαδή γραμμή που έχει επιλέξει και η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική.

Μπορεί οι επιλογές της Λαίδης Άστον, να καθιστούν στα μάτια ορισμένων την ΕΕ «παγκόσμιο παίκτη» αλλά μόνο για όσους δεν γνωρίζουν πως πρόκειται για «έπεα πτερόεντα». Γιατί η ΕΕ δεν είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος με κοινή εξωτερική πολιτική. Είναι μια συνασπισμένη ομάδα χωρών που ακόμη ερευνά τρόπους σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών-μελών και του «συντονισμού» τους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Κι είναι οι χώρες-μέλη που ουσιαστικά θέτουν προτεραιότητες…

Η μοναδική συγκεκριμένη αναφορά της λαίδης Άστον υπήρξε η Βοσνία όπου αναφέρθηκε με μια φράση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και πως συνομιλεί με τον Υψηλό Εκπρόσωπο εκεί της ΕΕ, Β. Ίντζκο. Πρόκειται και πάλι για επιλογή με σαφή αναφορά στη βρετανική εξωτερική πολιτική και τις επιλογές της κι όχι για μια Ευρωπαϊκή προτεραιότητα, παρά τη στήριξή της και από τον Κάρλ Μπιλντ.

Από τους έλληνες ευρωβουλευτές κανείς δεν προχώρησε σε κάποιας μορφής παρατήρηση σχετικά με την απομάκρυνση της νέας ευρωπαίας υπεξ, από την διακηρυγμένη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων μέχρις το 2014. Όχι μόνον οι της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης. Αλλά μάλλον δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση αλλά γιατί θεωρήθηκε ελάχιστα ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη που για άλλα ζητήματα βομβαρδίζεται συχνότατα με ανακοινώσεις τους…


Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ