9 Ιουλ 2009

Οι G8 τι προσπαθούν να κάνουν

Η εφημερίδα LE MONDE με σειρά άρθρων: «Οι μεγάλες δυνάμεις σε αναζήτηση ενός μοτίβου παγκόσμιας διακυβέρνησης» του Arnaud Leparmentier, «Ο εγωισμός των κρατών περιορίζει την εμβέλεια μιας μεταρρύθμισης του ΔΝΤ» του Alain Faujas και «Η G8 σχεδιάζει την αύξηση των αγροτικών επενδύσεων στα φτωχά κράτη» της Laetitia Clavreul, αναφέρεται στη Σύνοδο των G8.
Επισημαίνοντας τον προοδευτικά μειούμενο ρόλο και τη βαρύτητα της G8, ο Arnaud Leparmentier σημειώνει ότι η σημαντικότερη διεθνής συνάντηση θα είναι η G20 στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Στο κείμενο παρατίθενται και σχετικές δηλώσεις αναφορικά με την προδιαγεγραμμένη εξαφάνιση της G8, παρά την βούληση της Ιταλίας να διατηρεί μια διοργάνωση η οποία της προσδίδει ένα άλφα κύρος στη διεθνή σκηνή. Στην πραγματικότητα, οι μεγαλύτεροι ηγέτες του κόσμου προσέρχονται σ’ αυτή τη συνάντηση με βαριά καρδιά, αφού εδώ συζητώνται τα πάντα αλλά δεν αποφασίζεται τίποτε, υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος. Προκειμένου δε να καλύψουν τα κενά, οι διάφοροι ηγέτες προγραμματίζουν παράλληλες διμερείς συναντήσεις για να γεμίσουν την «αιωνιότητα» των τριών ημερών: ο Ν. Σαρκοζύ επιδιώκει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Ομπάμα-Μεντβέντεβ, ενώ και η Γερμανίδα Καγκελλάριος έχει κανονίσει πέντε επιμέρους συναντήσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει αυτή με τον Κινέζο ομόλογό της.
Εκτός αυτού, και σε συνέχεια των διακηρύξεων του Προέδρου της Βραζιλίας σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης του συντελεστή βαρύτητας των αναδυόμενων οικονομιών στη διεθνή σκηνή, ο Alain Faujas επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα είναι τεράστια η απόσταση λόγων και πράξεων, αφού ο «εγωισμός των κρατών φαίνεται να κυριαρχεί για πολύ ακόμη». Εάν θέλουμε να δώσουμε χώρο σε κράτη όπως η Κίνα και η Ινδία, θα πρέπει να παραιτηθούν της υπερεκπροσώπησής τους χώρες του δυτικού πολιτισμένου κόσμου, οι οποίες κάθε άλλο παρά είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο. Μολονότι η πρόταση για ενιαία εκπροσώπηση των μελών της ΕΕ στο ΔΝΤ θα καθιστούσε την Ένωση την πρώτη δύναμη του Ταμείου –βοηθώντας παράλληλα και τον στόχο της αύξησης της εκπροσώπησης των αναπτυσσόμενων οικονομιών– Γαλλία και Γερμανία απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο. Το σχέδιο δεν είναι «ούτε ρεαλιστικό ούτε ώριμο» σύμφωνα με την Γαλλίδα Υπ. Οικονομίας, ενώ και ο Γερμανός ομόλογός της δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούμε μια γιορτή γενεθλίων στην οποία μετά δεν θα είμαστε προσκαλεσμένοι».
Τέλος, η εφημερίδα καταγράφει την υπόσχεση Ιαπωνίας και ΗΠΑ για εξασφάλιση τριετούς χρηματοδότησης ύψους 12 δις ευρώ για την ενίσχυση των φτωχών χωρών, στην κατεύθυνση της απόκτησης της υποδομής που θα τους διασφαλίσει διατροφική επάρκεια, και που ωστόσο απέχει πολύ από τα 30 δις που απαιτούνται ετησίως.