9 Ιουλ 2009

Ενδιαφέρον για ευρωπαϊκές υποψηφιότητες

Πιθανολόγηση υποψηφιοτήτων για το νέο ΥΠΕΞ της ΕΕ επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες ο διεθνή τύπος. Έτσι, ο ανταποκριτής των FINANCIAL TIMES στις Βρυξέλλες Tony Barber σε σχετικό blog που διατηρεί, με τίτλο δημοσιεύματος: «Place your bets now on who’ll be the next EU foreign policy chief». Στο κείμενο ως επικρατέστεροι προβάλλουν οι Oli Rehn, Jaap De Hoop Scheffer και Carl Bildt. Ωστόσο, η υποψηφιότητα Bildt μάλλον θα «αφήσει αδιάφορη» την ελεγχόμενη από τους Ελληνοκύπριους Κύπρο, σύμφωνα με το συντάκτη, αφού ο Bildt έχει εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ της Τουρκικής υποψηφιότητας στην ΕΕ. Ολοκληρώνοντας το δημοσίευμα, ο συντάκτης φαίνεται μάλλον να στοιχηματίζει υπέρ της υποψηφιότητας Scheffer.

Η δανέζικη DAGENS NYHETER δημοσιεύει ανταπόκριση της Marianne Björklund από Βρυξέλλες, με τίτλο «Σουηδέζα υποψήφια πρόεδρος της Ευρωβουλής» στο πλαίσιο της οποίας αναφέρονται τα εξής: «Η Σουηδέζα ευρωβουλευτής Eva-Britt Svensson (Αριστερό κόμμα) είναι η πρόταση της ομάδας των αριστερών κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου για τη θέση του επόμενου προέδρου της Ευρωβουλής.
Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι η Eva-Britt Svensson δεν έχει καμιά πιθανότητα να εκλεγεί στη θέση του προέδρου όταν θα έρθει το θέμα στη Βουλή της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα. Επίμονες φήμες θέλουν τον συντηρητικό Πολωνό Jerzy Buzek ως τον πρώτο πρόεδρο, ο οποίος, μετά από το ήμισυ της θητείας του, δηλαδή στα δυόμισι χρόνια, θα παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας της Ευρωβουλής στον αρχηγό της επόμενης μεγάλης ευρω-κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλιστών, τον Martin Schulz.
Αυτό αποτελεί μέρος της συμφωνίας που αποδέχθηκε η ευρω- σοσιαλιστική ομάδα, προκειμένου να ψηφίσει τον Jose Manuel Barosso ως πρόεδρο της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής», καταλήγει η ανταπόκριση.