3 Ιουν 2009

Δήλωση Γ.Γ. Υπ. Εξ. Πρέσβη κ. Αγαθοκλή για ΕΔΥ

"Μου προκαλεί θλίψη και κατάπληξη η σημερινή ανακοίνωση της ΕΔΥ προς τα μέλη της αλλά και την….κοινή γνώμη, σχετικά με το συμβάν της καθυστερημένης ενημέρωσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το τηλεγράφημα από την Πρεσβεία μας στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης ως προς πληροφορίες που αφορούν Έλληνα φυγόδικο.

Χωρίς έστω και στοιχειώδη γνώση των συμβάντων η ΕΔΥ αποφαίνεται γενικώς, αφηρημένως και με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπήρξε καμία ολιγωρία εκ μέρους διπλωματικού υπαλλήλου, σαφώς δε αποφαίνεται ότι η ευθύνη βαρύνει την πολιτική ηγεσία.

Η εν λόγω ανακοίνωση εξεδόθη με την προφανή γνώση ότι από την προηγούμενη ημέρα ο υπογράφων διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση για το συμβάν, την οποία και ολοκλήρωσα λίγο πριν εκδοθεί η ανακοίνωση της ΕΔΥ. Επομένως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΥ, είτε ενήργησε με πλήρη άγνοια των περιστατικών, που ισοδυναμεί με επικίνδυνη επιπολαιότητα τουλάχιστον για διπλωματικούς υπαλλήλους ανωτέρου βαθμού, είτε με σκοπό να προλάβει ή να εκφοβίσει τον υπογράφοντα στο έργο που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας υπευθύνως εντός βραχυτάτου χρονικού διαστήματος, προφανώς από κακώς εννοούμενη συνδικαλιστική αλληλεγγύη.

Το πώς ελαφρά τη καρδία η ΕΔΥ φθάνει κατευθείαν στο συμπέρασμα ότι η τετραήμερη καθυστέρηση ενέργεια της Υπηρεσίας στη διεκπεραίωση ενός σοβαρού τηλεγραφήματος δεν μπορεί να αφορά διπλωματικούς υπαλλήλους, ας το εξηγήσει η ιδία. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο υπογράφων είναι τελείως διαφορετικό και ήδη κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ. Υπενθυμίζω ότι στο πρόσφατο παρελθόν η ΕΔΥ επέδειξε ανάλογη διαγωγή και επιπολαιότητα σε παρεμφερή περίπτωση που αφορούσε δύο συναδέλφους, παρεμβαίνουσα με επιστολή

της προς εμέ υπέρ του ενός και κατά του ετέρου, πριν καν γνωρίσει το πόρισμα στο οποίο θα κατέληγα.

Τέλος, διερωτώμαι εάν το Συμβούλιο της ΕΔΥ είχε καθοιονδήποτε τρόπο την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του, όπως θα ανέμενε κανείς, προκειμένου να αποφανθεί ως έπραξε επί ενός κατά τη γνώμη μου τόσο σοβαρού θέματος. Αυτό όμως ας απασχολήσει τα μέλη της ΕΔΥ".