3 Ιουν 2009

«Μεγαλεία» Ντ. Μπακογιάννη προκαλούν ερωτηματικά –ήδη- στο Μαξίμου

Το Μαξίμου φέρεται ενοχλημένο από τα «καμώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά δεν προτίθεται να κάνει κάποια κίνηση σε βάρος της αυτή τη στιγμή καθώς στα τέλη του μήνα πραγματοποιείται η Σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα και θα ήταν εξαιρετικά βαρύ για τη χώρα να εμφανιστεί, νέος υπουργός. Ωστόσο, ο συνομιλητής μας, δέχθηκε ότι τόσο η επιστολή της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ) που κοινοποιήθηκε στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, όσο και η άτονη δήλωση της υπουργού που επεχείρησε να τρομοκρατήσει τους διπλωματικούς υπαλλήλους, δεν έχουν κάνει την ατμόσφαιρα χαρούμενη παραμονές Ευρώ-εκλογών. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω αφορούσε τη σχέση του Κ. Καραμανλή με την κα Μπακογιάννη, πριν αποκαλυφθεί το βάθος της υπόθεσης, που του διεβιβάσθη αργά χθες το βράδυ.

Αποκαλύψεις

Αυτό, που αποκαλύφθηκε από την έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΔΥ, προκειμένου να συντάξει τη δήλωσή της με την οποία καλύπτει τους διπλωματικούς υπαλλήλους κι αφήνει έκθετη την κα Μπακογιάννη, δεν ήρθε στο φως με την ανακοίνωση των συνδικαλιστών της Ένωσης. Παρά την πρόθεσή τους να καλύψουν τους συναδέλφους τους, δεν ανακοίνωσαν όλα τα στοιχεία που ανευρέθηκαν προκειμένου να μην πληγεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους του υπ. Εξωτερικών, υποδεικνύεται πως ο πρέσβης στο Μοντεβιδέο, Νικ. Δεικτάκης είχε για το σχετικό τηλεγράφημα, τηλεφωνική συνομιλία με το Γραφείο Υπουργού και του υποδείχθηκε πότε να στείλει το σχετικό τηλεγράφημα. Αν αυτό αποδειχθεί γίνεται εμφανές ότι υπάρχει θέμα συγκάλυψης και φυσικά η πολιτική ευθύνη βαρύνει την υπουργό, είτε το δηλώνει, είτε όχι!

Φυσικά η ΕΔΕ που διατάχθηκε χθες μετά την προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης κ. Αγαθοκλής, δεν πρόκειται να αναδείξει παρόμοια στοιχεία, όταν μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής Προσωπικού, πρέσβης Μιχ. Καμπάνης είναι γνωστός «φίλος» της οικογένειας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση και παρόλα όσα λέγονται από κάθε πλευρά θα έπρεπε να ερευνά το θέμα εισαγγελέας καθώς δημιουργούνται υπόνοιες για απόπειρα συγκάλυψης και διευκόλυνση υπόπτου να διαφύγει στο εξωτερικό!

Βαριές κουβέντες

Στην ανακοίνωσή της η ΕΔΥ, αναφέρεται με ευγενείς αλλά βαρύτατους όρους στις ευθύνες της υπουργού κας Μπακογιάννη και του Διευθυντή του Διπλωματικού της Γραφείου κ. Χαλαστάνη. Λέει σε ένα σημείο: «…Αντίθετα, λόγω της δομής του συστήματος διακίνησης των απορρήτων τηλεγραφημάτων στο ΥΠΕΞ, το Διπλωματικό Γραφείο Υπουργού είχε στη διάθεσή του το απόρρητο και εξαιρετικά επείγον τηλεγράφημα του Έλληνα Πρέσβυ στο Μοντεβιδέο από την πρώτη, κυριολεκτικά, στιγμή που έφθασε στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου. Έκτοτε, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ ήταν αυτή που επέλεξε τους ρυθμούς ανταπόκρισής της στο τηλεγράφημα του Έλληνα Πρέσβυ στο Μοντεβιδέο αλλά και τον τρόπο ενημέρωσης του αρμοδίου Υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τηλέφωνα, κρυπτό – fax, ενώ επί δεκαετίες μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου λαμβάνουν ανά χείρας κατεπείγοντα απόρρητα τηλεγραφήματα του ΥΠΕΞ από αγγελιαφόρους αστυνομικούς».

Απειλές!

Στην ανακοίνωση αυτή η Ντόρα Μπακογιάννη αντέδρασε σπασμωδικά δημιουργώντας, στην ουσία, χάσμα ανάμεσα στην ίδια και το σώμα των Διπλωματών με τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα δείχνοντας τον φόβο της και απειλώντας με τιμωρίες για να μην υπάρξουν περεταίρω αποκαλύψεις… Στη δήλωσή της που έγινε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, και μεταδόθηκε από την Υπηρεσία Ενημέρωσης του ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Έχει εκδοθεί μια ανακοίνωση η οποία πρώτον στερείται βάσης, ουσιαστικά ψεύδεται και δεύτερον αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι προσπαθεί να προκαταλάβει την ΕΔΕ. Θα πρέπει να αντιληφθούν και οι διπλωματικοί υπάλληλοι και το όργανο που τους εκπροσωπεί ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Εάν έχουν ολιγωρήσει θα υποστούν κυρώσεις».

Το αν θα υποκύψουν οι διπλωματικοί σε αυτού του είδους τις απειλές, μένει να αποδειχθεί στο άμεσο μέλλον.

Και το ΠΑΣΟΚ

O πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την απόφαση της υπουργού των Εξωτερικών να διατάξει ΕΔΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση : «Η υπουργός διέταξε ΕΔΕ. Δηλαδή, αποδέχθηκε την ύπαρξη προβλήματος και αναζητούνται ευθύνες. Επειδή πράγματι υπάρχει πρόβλημα, δεν είναι αναξιοπρεπές να αναζητούνται ευθύνες στους κατωτέρους, να διώκονται υπάλληλοι; Άλλωστε, ως προς το θέμα της ευθύνης των κατωτέρων, είναι πολύ χαρακτηριστική η δήλωση της Ένωσης των Διπλωματικών Υπαλλήλων. Δεν υπάρχει πια σ’ αυτή την κυβέρνηση κανένας που να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, με ό,τι πρακτικώς αυτό συνεπάγεται, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος;».

Μετά από όλα αυτά γίνεται εμφανές ότι η κα Μπακογιάννη βρίσκεται υπό τα ισχυρά πυρά, υπηρεσιακών παραγόντων, τύπου, πολιτικών αντιπάλων της και «σιωπηρώς» - προς το παρόν- των πολιτικών φίλων της στη ΝΔ. αλλά η ερχόμενη εβδομάδα δεν θα είναι γεμάτη χαρά. Ταυτοχρόνως όλο αυτό το θέμα δεν την καθιστά εξαιρετικά «ευχάριστη» παρέα ούτε στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ούτε στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.

[παραθέτουμε χωριστά, όλη την επιστολή της ΕΔΥ]