4 Ιουν 2009

Σύνοδος Κορυφής ΟΑΣΕ για "Ευρωπαϊκή Ασφάλεια";

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζητείται, σε επίπεδο Πρέσβεων του ΟΑΣΕ, το ενδεχόμενο να διοργανωθεί του χρόνου Σύνοδος Κορυφής στη Φινλανδία με θέμα την ευρωπαϊκή ασφάλεια και με αφορμή τη συμπλήρωση 35 ετών από τη Σύνοδο Κορυφής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι. Πρόκειται για την ίδια υπόθεση που προσπάθησε να πραγματοποιήσει η υπεξ κα Μπακογιάννη αλλά δεν τα κατάφερε και την υποβάθμισε σε Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών και πραγματοποιείται στα τέλη του μηνός στην Κέρκυρα.

Στην περίπτωση που η εν λόγω Σύνοδος πραγματοποιηθεί, αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη, όσον αφορά στον αριθμό των συμμετεχόντων κρατών και συνάμα πολύ πιο πολύπλοκη σε σχέση με εκείνη που έλαβε χώρα πριν 35 χρόνια. Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι και η πρόταση της Ρωσίας για μια νέα «Συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια». Στις έως τώρα συνομιλίες, συνεχίζει, δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές τι ακριβώς εννοεί η Ρωσία με την ανωτέρω πρωτοβουλία της.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας Alexander Stubb, σχολίασε σχετικά ότι η χώρα του αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της διοργάνωσης με θετικό, αλλά συνάμα επιφυλακτικό τρόπο, καθώς τίποτα το συγκεκριμένο δεν έχει ακόμη τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Προσέθεσε επίσης ότι η πρωτοβουλία, για τη διοργάνωση της Συνόδου στη Φινλανδία, ανήκει στο Καζακστάν και όχι στην ίδια. Υπενθυμίζεται ότι το Καζακστάν πρόκειται να αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ το 2010. Ο κ. Stubb τέλος ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα με την Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό και ότι η Φινλανδία αποφάσισε εν συνεχεία να δείξει στην πρόταση του Καζακστάν ”ούτε πράσινο, ούτε κόκκινο, αλλά πορτοκαλί φως”.
Κατά την άποψη του κ. Huhta, αν η Φινλανδία επιδείκνυε στην παρούσα φάση υπέρμετρο ζήλο για τη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής, αυτό ίσως προκαλούσε προβλήματα, ειδικά πριν η πρόταση της Ρωσίας καταστεί περισσότερο σαφής και η Ε.Ε. υιοθετήσει μια κοινή στάση έναντι της. Προς το παρόν δεν έχει επίσης ακόμη ξεκαθαριστεί ούτε η στάση των ΗΠΑ. Όσον αφορά δε στην Ε.Ε., η καθυστέρηση στην υιοθέτηση μια κοινής θέσης έναντι της πρότασης της Ρωσίας οφείλεται εν μέρει και στην έλλειψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της προεδρεύουσας Τσεχίας, σχολιάζει η διπλωματική πηγή στον κ. Huhta.
Ο κ. Stubb έχει αποστείλει, σχετικά με την εν λόγω Σύνοδο Κορυφής, επιστολή στους ομολόγους του της Ε.Ε. Σύμφωνα με το Φιλανδό υπουργό, οι προετοιμασίες θα ξεκινήσουν έχοντας ως αφετηρία την πρόθεση να ακουστούν όλες οι προτάσεις, χωρίς όμως να τίθεται θέμα αποδυνάμωσης των ισχυουσών δομών. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι της άποψης ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την ασφάλεια θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβουν ζητήματα όπως αυτό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.
Στην πρόταση του, ο Ρώσος Πρόεδρος D. Medvedev ασκεί κριτική στις ισχύουσες δομές, εννοώντας κατά κύριο λόγο το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, αλλά και τον ίδιο τον ΟΑΣΕ. Η Ρωσία έχει επίσης τονίσει ότι θα ήθελε μια νέα συμφωνία που να αφορά σε μια καθαρά στρατιωτικής φύσεως ασφάλεια.
Ο κ. Stubb αναφέρει επίσης στο δημοσιογράφο ότι το θέμα της πιθανής διοργάνωσης μιας Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι το 2010, πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθεί κατά τη διάρκεια της προσεχούς Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα στα τέλη του τρέχοντος μηνός.
Η διπλωματική πηγή τονίζει τέλος ότι η σύνδεση της Συνόδου Κορυφής για την ασφάλεια με τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Ελσίνκι, για τη συμπλήρωση 35 ετών από τη Σύνοδο Κορυφής της ΔΑΣΕ, ίσως να λειτουργήσει υποβοηθητικά και να επιτευχθεί τελικά μεγαλύτερη πρόοδος επί του θέματος στην Κέρκυρα.