25 Ιαν 2010

Ο Δ. Χριστόφιας μίλησε με τον Γκ. Μπράουν - Ο Μπαγίς το … χαβά του!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκόρντον Μπράουν.
Υπό το φως της επιστολής που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στον Βρετανό Πρωθυπουργό σχετικά με το περιεχόμενο των τουρκικών προτάσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Μπράουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Από την πλευρά του ο Βρετανός Πρωθυπουργός επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και σύμφωνα με πληροφορίες μας, ενίσχυσε με τη σειρά του την άποψη ότι οι συνομιλίες δεν θα πρέπει να διακοπούν κι αν είναι δυνατόν να υπάρξει και ενδιάμεση λύση, πριν τις τούρκο- κυπριακές εκλογές.

Ο κ. Μπαγίς

Ωστόσο την ίδια ώρα, ο τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, διαστρεβλώνοντας τις Κυπριακές θέσεις επεχείρησε να διασώσει τα προσχήματα για την Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας την ουσία του Κυπριακού. Δηλαδή πως η Τουρκία δεν κάνει παραχωρήσεις αλλά περιμένει μόνον από τους Έλληνο-κυπρίους! Τόνισε ο κ. Μπαγίς ότι: «Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας για μιά μόνιμη και διαρκή λύση στην Κύπρο βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δύο πλευρών» Μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να προβεί η Τουρκία σε θυσίες για το Κυπριακό, ώστε να ευνοηθεί η ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε. Η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία και όλα τα πολιτικά κόμματα είναι ενωμένα σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο κ. Μπαγίς. Ο κ. Μπαγίς δήλωσε επίσης ότι η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να στηρίζει την ιδέα της διεξαγωγής τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης κορυφής για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Μπαγίς κατέληξε λέγοντας ότι ενώ ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρουσίασε ένα νέο πακέτο προτάσεων προς διαπραγμάτευση, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν άλλαξε τη στάση της.