25 Ιαν 2010

Το ΥΠΕΞ της Σουηδίας πιθανόν να κλείσει Πρεσβείες στην Ευρώπη»

Η κυβέρνηση της Σουηδίας σχεδιάζει να κλείσει ορισμένες Πρεσβείες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Dagens Nyheter από το ΥΠΕΞ της Σουηδίας, πρόκειται για την αρχή μιας ευρύτερης προσπάθειας αναδιάρθρωσης, κατά την οποία το Υπουργείο, παράλληλα, ενδυναμώνει τη παρουσία του στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, όπως η Γεωργία και η Μολδαβία. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, οι Πρεσβείες που «απειλούνται» να κλείσουν είναι οι Πρεσβείες του Λουξεμβούργου, της Βουλγαρίας, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Σενεγάλης, ενώ υπάρχουν διάφορες σκέψεις για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας ορισμένων άλλων Πρεσβειών.

Σύμφωνα με τον Andreas von Uexkull, Πρόεδρο του Συλλόγου Προσωπικού του ΥΠΕΞ, μία τέτοια απόφαση θα ήταν αντίθετη με τις προτάσεις που προωθεί το “Συμβούλιο Παγκοσμιοποίησης” της κυβέρνησης, το οποίο δηλώνει ότι η Σουηδία μπορεί να επωφεληθεί από την αυξανόμενη διπλωματική παρουσία της παγκοσμίως. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. von Uexkull θεωρεί ότι το σχέδιο να κλείσουν ορισμένες Πρεσβείες πρέπει να αντιμετωπιστεί με μετριοπάθεια.

Μέχρι στιγμής, το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΞ δεν είχε προβεί σε δηλώσεις για το εν λόγω ζήτημα. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που αναφέρονται τόσο στη Dagens Nyheter όσο και στη Svenska Dagbladet, ο Υπουργός Εξωτερικών, Carl Bildt, δήλωσε ότι: «Από τη στιγμή που έχουμε τακτική και στενή συνεργασία στα πλαίσια της ΕΕ, δεν χρειάζεται να έχουμε Πρεσβείες σε όλα τα κράτη- μέλη. Αντίστοιχα, δεν έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες Πρεσβείες στη Σουηδία». Από την άλλη πλευρά, ενώ δηλ. ορισμένες Πρεσβείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κλείσουν, υπάρχουν σχέδια ενίσχυσης άλλων Πρεσβειών και συγκεκριμένα στο Κόσσοβο, Γεωργία, Μολδαβία, Αλβανία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Λιβερία, Ρουάντα, Βολιβία και Καμπότζη.

Σχετική έκθεση του νομάρχη της Uppsala, Peter Egart, όσον αφορά στις προτάσεις αναδιάρθρωσης του ΥΠΕΞ, αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά.

Ο κ. Bildt επιθυμεί να δει ένα πιο ευέλικτο ΥΠΕΞ, με διαφορετικές λειτουργίες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στο κάθε μέρος. Δηλώνει σχετικά τα εξής: «Δεν είναι δυνατό να έχουμε εκπροσώπηση σε κάθε χώρα του κόσμου. Χρειαζόμαστε μία πλήρως επανδρωμένη Υπηρεσία σε ορισμένα μέρη, μια Υπηρεσία με μεγαλύτερη πολιτική παρουσία και αναπτυξιακή βοήθεια σε χώρες, όπως η Ταϋλάνδη, χρειαζόμαστε εκτεταμένες υπηρεσίες από τα Προξενεία».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το κλείσιμο των έξι Πρεσβειών θα εξοικονομήσει στο κράτος 35 εκ. SEK, ενώ η ενίσχυση των δέκα προαναφερθέντων γραφείων θα στοιχίσει 20 εκ. SEK.