25 Ιαν 2010

Συνάντηση υπουρών δικαιοσύης και Ασφάλειας ΕΕ με την ομολογό τους ΗΠΑ

Δεν συζητήθηκε το θέμα χρήσης scanners στα αεροδρόμια κατά την σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. και της Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Janet Napolitano στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στο Toledo. Την χώρα μας εκπροσώπησαν οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Θεσμών Χάρης Καστανίδης. Την δήλωση ότι το θέμα των scanners δεν συζητήθηκε πραγματοποίησαν μετά το τέλος της Συνάντησης ο Ισπανός Υπουργός Εσωτερικών Alfredo Perez Rubalcaba και η κα Napolitano.

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της Συνάντησης, οι Υπουργοί της Ε.Ε. και η κα Napolitano επισημαίνεται ότι η τρομοκρατία απειλεί μερικά από τα σημαντικότερα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, όπως την ζωή, την ελευθερία και ασφάλεια και ότι η καταπολέμηση της αποτελεί κοινή ευθύνη και απαιτεί την κοινή δράση.

Οι συμμετέχοντες στην Συνάντηση συμφώνησαν ότι οι στόχοι της κοινής δράσης που πρέπει να επιτευχθούν είναι:

-Η αναγνώριση των ατόμων που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και την εμπόδιση σε αυτά τα άτομα να ταξιδεύουν. Για να εξακριβωθούν τα επικίνδυνα υλικά που κάποιος μπορεί να μεταφέρει ή να αποστέλλει, απαιτείται η χρήση ενισχυμένων τεχνολογιών ώστε να αποφευχθεί η είσοδος αυτών των υλικών στο αεροπλάνο.

–Η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλους εταίρους παγκοσμίως ώστε να εφαρμόσουν τις απαραίτητες αλλαγές στο σύστημα ελέγχου των πτήσεων.

-Μια σειρά προτάσεων θα πρέπει να παρουσιαστούν κατά την Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Ε.Ε. –ΗΠΑ στις 10 Απριλίου στο πλαίσιο του διατλαντικού διαλόγου.