23 Οκτ 2009

Βουλγαρική κριτική για South stream

Το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ αναφέρεται στις αντιδράσεις των συμπροέδρων του «Γαλάζιου Συνασπισμού», Ιβάν Κοστόφ και Μαρτίν Ντιμιτρόφ, στα δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου που μιλούν για παράκαμψη της Βουλγαρίας στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ,όπως τις εξέφρασαν χθες στο βουλγαρικό κοινοβούλιο.
Όπως δήλωσε ο Μαρτίν Ντιμιτρόφ, η Βουλγαρία δεν μπορεί να υλοποιήσει όλα τα ενεργειακά σχέδια και πρέπει να θέσει προτεραιότητες, ενώ τα δημοσιεύματα περί αποκλεισμού της Βουλγαρίας από τον South Stream είναι «μορφή άσκησης πίεσης στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, την κοινωνία και την κυβέρνηση». Ο κ. Ντιμιτρόφ πρόσθεσε ότι το σχέδιο SouthStream εμποδίζει την ευελιξία και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, καθώς ο αγωγός και πάλι έρχεται από τη Ρωσία και εξήγησε ότι ως το τέλος του 2009, το Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού θα καταρτίσει στρατηγική, στην οποία θα καθορίζεται ποια σχέδια θα χρηματοδοτηθούν από τη Βουλγαρία.
Τέλος, ο κ. Ντιμιτρόφ σχολίασε ότι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ενέχει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και πως η Βουλγαρία πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πετρελαιαγωγός δεν θέτει άμεσες απειλές για το περιβάλλον.
Από την πλευρά του, ο Ιβάν Κοστόφ επισήμανε ότι η Βουλγαρία πρέπει να εστιάσει στα σχέδια κατασκευής των αγωγών Nabucco και του ΑΜΒΟ, που θα συνδέει το λιμάνι του Μπουργκάς με το λιμάνι της Αυλώνας στην Αδριατική.