23 Οκτ 2009

Ιταλό - Κυπριακή συνάντηση

Ο ιστότοπος του ιταλ. υπ. Εξωτερικών αναφέρεται με ανακοινωθέν του στη σημερινή συνάντηση στη Ρωμη μεταξύ των κ.κ. Frattini και Κυπριανού:
«Η Ιταλία θεωρεί ότι ‘’οι πόρτες προς την Τουρκία πρέπει να μείνουν ανοιχτές, αλλά η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που καθορίζονται από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης γιατί " δεν υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά." Στη συνάντηση με τον Κύπριο ομολογο του Μάρκο Κυπριανού ο υπ. Franco Frattini αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Κύπρο και στις προοπτικές της εισόδου της Τουρκίας (που διατηρεί περίπου 40 χιλ. στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζοντας ότι ‘’στην Ευρώπη υπάρχουν διαφορετικά αισθήματα απέναντι στην Τουρκία‘’ ο υπουργός εξήγησε ότι οι ‘’ τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου (Δημήτρη Χριστόφια) και του τ/κ ηγέτη (Μεχμέτ Αλί Ταλάτ) δεν έχουν δυστυχώς ακόμη οδηγήσει σε μια μόνιμη λύση, όπως επιθυμούμε’’. Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι στα μέσα Νοεμβρίου θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Giorgio Napolitano στην Τουρκία (και το χαρακτήρισε ως) ‘’μια πολύ σημαντική ευκαιρία’’. Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι ‘’η Κύπρος επιθυμεί μια ευρωπαϊκή Τουρκία και όχι μόνο την Τουρκία στην Ευρώπη’’. Ο υπουργός Frattini πρόσθεσε ότι από τη συνάντηση προέκυψε ‘’ένα κοινό όραμα για την ευρώ-μεσογειακή διάσταση", και "η ευρωπαϊκή προσέγγιση που εισάγει η Συνθήκη της Λισαβόνας θα μας επιτρέψει να πραγματοποιήσουμε σημαντικά βήματα σε όλα τα επίπεδα προς το κοινό συμφέρον’’.