12 Ιαν 2010

Εξελέγη ο σοσιαλδημοκράτης Γιοσίποβιτς στην Κροατία!

Μετά την επιβεβαίωση, από την Κρατική Εκλογική Εκτροπή, της νίκης του στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, ο νέος Πρόεδρος της Κροατίας, Ivo Josipović, απευθυνόμενος στους πολίτες την Κροατίας, υπογράμμισε ότι η νίκη δεν είναι μόνο δική του, αλλά και όλων των έντιμων πολιτών που πιστεύουν σε μία δίκαιη και καλύτερη Κροατία, σε μία χώρα στην οποία αμείβεται η εργασία και τιμωρείται το έγκλημα. Στους ψηφοφόρους που δεν τον ψήφισαν διεμήνυσε ότι θα είναι και δικός τους πρόεδρος. «Θέλω να ενώσω και όχι να διχάσω, θέλω να υπηρετήσω όλους τους πολίτες», τόνισε, προσθέτοντας ότι στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας η Κροατία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τις θρησκευτικές ελευθερίες και να μάχεται αποφασιστικά κατά της διαφθοράς και της εγκληματικότητας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κροατίας, Stjepan Mesić, συνεχάρη τον Ivo Josipović, τονίζοντας ότι με την εκλογή του νίκησε η δημοκρατική, ευρωπαϊκή Κροατία των αξιών που τιμώνται στην Ευρώπη. «Πιστεύω ότι ο Josipović θα υλοποιήσει το πρόγραμμά του προς όφελος όλων των πολιτών, της χώρας και της Ευρώπης, στην οποία επιθυμούμε να ενταχθούμε», δήλωσε ο Mesić.

Το νέο πρόεδρο συνεχάρη και η πρωθυπουργός Jadranka Kosor, η οποία τόνισε ότι επιθυμεί καλή συνεργασία μαζί του, πρώτα από όλα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής