12 Ιαν 2010

Συνομιλίες Πούτιν – Ερντογάν στη Μόσχα

Στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, που αρχίζει σήμερα, θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων, με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, για περιφερειακά θέματα και για οικονομικά θέματα που αποτελούν την κοινή ατζέντα των δύο χωρών, με πρώτο την ενέργεια, ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης.
Η τουρκική τηλεοπτική εταιρεία CNN-Turk, αναφέρει ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση, θα είναι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές τον περασμένο Νοέμβριο ακύρωσαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, στον οποίο συμμετείχε και η ρωσο-τουρκική κοινοπραξία με συμμετοχή της ρωσικής AtomStroyExport. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά προτίθεται να συζητήσει με τη ρωσική θέματα που αφορούν στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.
Επίσης, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στη Μόσχα θα εξεταστούν και θέματα προμήθειας της Τουρκίας με ρωσικό φυσικό αέριο, τα σχέδια της κατασκευής των αγωγών South Stream, Blue Stream 2 και Σαμψούς-Τσεϊχάν. Πέραν τούτου, η τουρκική πλευρά αναμένεται να προσκαλέσει τη Ρωσία να συμμετάσχει στο σχέδιο Nabucco, γράφει η ιστοσελίδα, επικαλούμενη τουρκικά ΜΜΕ.
Στις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα θα συζητηθεί το θέμα της διευθέτησης του Καραμπάχ και της εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας-Τουρκίας.