12 Ιαν 2010

Γαλλία: Απαγόρευση της Μπούρκας ή όχι;

Το θέμα της απαγόρευσης της μπούρκας επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο, δεδομένου ότι ως τις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει το κυβερνών κόμμα της UMP να υποβάλει τη θέση του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά το θέμα και αναμένεται σύντομα να εκδώσει σχετικό πόρισμα. Και ενώ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, είχε ταχθεί υπέρ της παρουσίασης νομοσχεδίου για την πλήρη απαγόρευση της μπούρκας, μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο του νομοσχεδίου για τον φόρο άνθρακα το κυβερνών κόμμα –φοβούμενο ότι ένας απαγορευτικός νόμος ενδέχεται να έχει την ίδια τύχη- αρχίζει να εγκαταλείπει την ιδέα της διά νόμου απαγόρευσης κερδίζοντας έδαφος η άποψη περί «ει δυνατόν ομόφωνης κοινοβουλευτικής απόφασης που θα καταδικάζει πανηγυρικά τη μπούρκα».
Στο θέμα αναφέρεται η LE MONDE σε ρεπορτάζ της Stephanie Le Bars με τίτλο «Μπούρκα: η UMP αναπροσαρμόζει την ιδέα ενός γενικού νόμου», επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης κοινοβουλευτικής απόφασης που θα καταδικάζει τη μπούρκα υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για «μια πρακτική που αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αρχές της εθνικής μας ταυτότητας, μεταξύ των οποίων η ισότιμη αξιοπρέπεια των δύο φύλων και η ύπαρξη ενός δημοσίου χώρου διαλόγου».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απόφαση, «στηριζόμενη στις αρχές της δημοσίας τάξης και της προσβολής των χρηστών ηθών», θα προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης της μπούρκας «στις δημόσιες υπηρεσίες και στις εξόδους των σχολείων και θα εμποδίζει τη χορήγηση της ιθαγένειας λόγω «αδυναμίας ενσωμάτωσης».
Απ΄ την πλευρά του, ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ εμμένει στην θέσπιση νόμου για ολική απαγόρευση της μπούρκας που θα προβλέπει ποινή 750 ευρώ σ΄ όσους τον παραβαίνουν και προθεσμία έξι μηνών πριν την εφαρμογή του.
Στο χώρο της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, εξ αρχής είχαν αντιτεθεί στην θέσπιση απαγορευτικού νόμου με την ίδια τη Μαρτίν Ομπρύ να χαρακτηρίζει έναν τέτοιο νόμο «περιστασιακό και ανεφάρμοστο».