7 Οκτ 2009

Νέες συμφωνίες Ρωσίας - Σερβίας

Μετά τη συνάντησή του στη Μόσχα με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο ΥΠΕΞ Βουκ Γιέρεμιτς χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την επίσκεψη Μεντβέντεφ στο Βελιγράδι, στις 20 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της 65ης επετείου από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, το 1944, κατόπιν επιτυχούς επέμβασης του Κόκκινου Στρατού. Ο σέρβος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψη του ρώσου προέδρου στη Σερβία και για τον οικονομικό τομέα, καθώς η Ρωσία αποτελεί μεγάλο επενδυτή για τη χώρα. Σημείωσε δε ότι κατά την παραμονή του Μεντβέντεφ στη σερβική πρωτεύουσα, πρόκειται να υπογραφεί σειρά συμφωνιών στον τομέα του πολιτισμού, της επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας, της κοινοβουλευτικής συνεργασίας και της εναέριας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ρώσο ΥΠΕΞ, η επίσκεψη Μεντβέντεφ στη Σερβία θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Λαβρόφ, επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να προηγηθεί της επίσκεψης μία συνάντηση της διακυβερνητικής επιτροπής για την οικονομική και εμπορική συνεργασία, με στόχο τον καθορισμό της μελλοντικής διμερούς συνεργασίας. Ο ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι οι μέχρι τώρα ρωσικές επενδύσεις στη Σερβία ανέρχονται στο 1 δις δολάρια, ενώ ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών για το 2008 έφτασε τα 4 δις δολάρια, ποσό το οποίο, ωστόσο, μειώθηκε σημαντικά κατά το 2009, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Τέλος, ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε «αρκετά μη-εποικοδομητική» τη στάση της ηγεσίας της Πρίστινα, η οποία δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και των διεθνών παραγόντων που εργάζονται στο Κόσοβο και κάλεσε «να μην υποκαθίστανται οι δικαιοδοσίες της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο από οποιουσδήποτε άλλους μηχανισμούς».
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Λαβρόφ, η Ρωσία, όπως και πολλές άλλες χώρες, κατέθεσε στοιχεία και θα συμμετάσχει στις ακροάσεις του Δεκεμβρίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά τη συζήτηση της προσφυγής της Σερβίας κατά της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σ. Μπερίσα δήλωσε ότι «η Αλβανία, καθώς και το Κόσοβο και τμήμα της “Μακεδονίας”, όπου διαμένουν κυρίως Αλβανοί, οφείλουν να ανοίξουν τα σύνορα και να ενεργοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ των Αλβανών».
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, «ορισμένοι Αλβανοί ονειρεύονται από καιρό τη δημιουργία της λεγόμενης μεγάλης Αλβανίας, η οποία συμπεριλαμβάνει την ίδια την Αλβανία, το Κόσοβο, τη “Μακεδονία”, την ελληνική περιοχή της “Τσαμουριάς” και ορισμένες ακόμη περιοχές»..