7 Οκτ 2009

Συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα ο Ντάουνερ στην Κύπρο!

Σε σημερινό άρθρο του Βαγγέλη Βασιλείου στην ε/φ «ΠΟΛΙΤΗΣ» με τίτλο «Επικοινωνιακά τερτίπια» και υπέρτιτλο «Σε δυο μέρες 9,3 εκ. στερλίνες από την ‘επιτροπή’» αναλύεται η ‘επικοινωνιακή’ τακτική της επονομαζόμενης «επιτροπής αποζημιώσεων» που συστάθηκε το Δεκέμβριο του 2005 στα Κατεχόμενα, κατόπιν καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος της Τουρκίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), μετά από προσφυγές Ε/Κ πολιτών για τις περιουσίες τους στα Κατεχόμενα.

Σκοπός της «επιτροπής» διακηρύσσεται ότι είναι να δέχεται παράπονα από Ε/Κ που απώλεσαν τις περιουσίες τους στην κατεχόμενη Κύπρο και να προσφέρει ‘θεραπείες’, μεταξύ των οποίων η επιστροφή, η αποζημίωση και η ανταλλαγή της, με ισάξια τουρκοκυπριακή που βρίσκεται στο Νότο. Μέχρι στιγμής, το ΕΔΑΔ δεν αναγνωρίζει την «επιτροπή» ως εσωτερικό ένδικο μέσο, στο οποίο θα πρέπει να προσφεύγουν όλοι οι Ε/Κ πολίτες προτού αποταθούν στο ΕΔΑΔ, ωστόσο η «επιτροπή» προχωρεί σε κινήσεις επικοινωνιακής προβολής του «έργου» της, μέσω αποστολής ενημερωμένων εκθέσεων προς το ΕΔΑΔ και μέσω παρουσίας στο Διαδίκτυο, ώστε να αποδείξει ότι έχει γίνει αποδέκτης πολλών αιτήσεων Ε/Κ και έχει διευθετήσει ικανοποιητικά μεγάλο αριθμό υποθέσεων ε/κ περιουσιών. Πρόεδρος της «επιτροπής» είναι η κα Sümer Erkmen.

Ο δικτυακός τόπος της «επιτροπής αποζημιώσεων http://www.kuzeykibristmk.org/ english/index.html εγκαινιάσθηκε την προηγούμενη Τετάρτη και λειτουργεί στην τουρκική και αγγλική γλώσσα.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι ακόμη ‘φτωχή’ σε υλικό και εκτός από τη ‘νομοθεσία’ στην οποία στηρίζεται, μερικές απαντήσεις σε ‘συνήθεις ερωτήσεις’ ενδιαφερομένων, τη σύνθεση των μελών της «επιτροπής» και φόρμες αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους, δεν ‘εμφανίζει’ σήμερα κανένα στατιστικό στοιχείο ή νέα ή εκθέσεις (ένδειξη: “site under construction”). Τα στοιχεία που αναφέρει ο αρθρογράφος στο δημοσίευμα που παρατίθεται παρακάτω, λόγω συνεχών αλλαγών από την προηγούμενη Τετάρτη, μάλλον ‘αποσύρθηκαν’ προσωρινά.

Στο άρθρο σημειώνεται: «Την εικόνα ότι η ‘επιτροπή αποζημιώσεων’ τυγχάνει ολοένα και ευρύτερης αποδοχής μεταξύ των Ε/Κ προσπαθεί να χτίσει για τα μάτια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η τουρκική πλευρά ενόψει της κρίσιμης νομικής μάχης της 18ης Νοεμβρίου για τις οχτώ πιλοτικές προσφυγές.

Στο πλαίσιο αυτού του επικοινωνιακού παιχνιδιού, η Τουρκία δεν παραλείπει να στέλνει διαδοχικά ενημερωμένες εκθέσεις για τη δράση της ‘επιτροπής’ στις οποίες και παρουσιάζεται κάθε φορά αυξητικός αριθμός αιτήσεων και διευθετημένων υποθέσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ‘Π’, τα στοιχεία που παρουσιάζει ως νέες εξελίξεις η ‘επιτροπή’ δεν είναι τελικά και τόσο ‘φρέσκες’, αλλά αντιθέτως πρόκειται για στοιχεία που έχει ενώπιον της η ‘επιτροπή’ για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα ανασύρει προς δημοσίευση όποτε κρίνεται ότι αυτό θα λειτουργήσει επικοινωνιακά υπέρ της.

Η τακτική αυτή αποτυπώνεται εσχάτως και στην ιστοσελίδα της ‘επιτροπής αποζημιώσεων’, η οποία τέθηκε σε λειτουργία μόλις την περασμένη Τετάρτη και έκτοτε έχει παρουσιάσει (ήδη) δυο διαφορετικές εκδοχές για τη δράση της ‘επιτροπής’.

Για να γίνει πιο κατανοητή η τακτική που έχει υιοθετηθεί να εξηγήσουμε ότι στην πρώτη της ανακοίνωση η ιστοσελίδα της ‘επιτροπής’ (την περασμένη Τετάρτη) έκανε λόγο για 413 αιτήσεις, από τις οποίες είχε διευθετήσει με φιλικούς διακανονισμούς τις 69, έχοντας δαπανήσει συνολικά για σκοπούς αποζημιώσεων 23.391,600 στερλίνες.

Χθες λοιπόν και μόλις δυο εργάσιμες μέρες από το αρχικό ανακοινωθέν, η ‘επιτροπή’ γνωστοποίησε πως ο αριθμός των αιτήσεων ανέβηκε στις 419 αιτήσεις, ενώ εκείνος των διευθετημένων στις 70. Το εκπληκτικό είναι ότι για αυτή τη μια επιπρόσθετη διευθετημένη αίτηση το ποσό που δαπανήθηκε για σκοπούς αποζημιώσεων ανέβηκε στα 32.738,600 στερλίνες, δηλαδή αυξήθηκε κατά 9.347.000 στερλίνες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η μια επιπρόσθετη διευθετημένη υπόθεση αφορά τον Ε/Κ (κάτοικο Ελλάδας) που συμφώνησε προ καιρού να διευθετήσει την υπόθεση του έναντι του προαναφερόμενου ποσού. Ο ‘Π’ είχε δημοσιεύσει τη συγκεκριμένη υπόθεση στις 12/09/2009 (υπό τον τίτλο «Χρήμα για το χρίσμα»), γράφοντας πως το ποσό του 9,5 περίπου εκατομμυρίου ευρώ δίδεται για μεγάλη ακίνητη περιουσία στη Μόρφου (περιοχή Καπούτι).

Ενώ δηλαδή η διευθέτηση είχε επιτευχθεί πριν από ένα μήνα περίπου, τα στοιχεία της υπόθεσης συμπεριλήφθηκαν μόλις χθες στην έκθεση της ‘επιτροπής’ που στέλνεται (για σκοπούς ενημέρωσης) και στο Στρασβούργο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη επικοινωνιακή πρακτική θα ακολουθηθεί και στο μέλλον, τόσο μέχρι την προθεσμία για υποβολή παρατηρήσεων στο Στρασβούργο, όσο και σε μεταγενέστερη φάση.

Βέβαια, πέρα από τα θέματα εντυπώσεων υπάρχουν και αυτά της ουσίας. Η τουρκική πλευρά με τη συγκεκριμένη διευθετημένη υπόθεση μπορεί -σε ένα βαθμό- να αντικρούσει το επιχείρημα ότι οι αποζημιώσεις που δίδονται από την ‘επιτροπή’ είναι πενιχρές. Το αν βέβαια το ποσό των 9,5 περίπου εκ. ευρώ φανεί αρκετό, θα διαφανεί μετά την ακροαματική διαδικασία της 18ης Νοεμβρίου. Να θυμίσουμε ότι η ‘επιτροπή’ έκλεισε άλλη μια υπόθεση με μεγάλη αποζημίωση (πάνω από 10 εκ. ευρώ για ακίνητα γνωστής οικογενείας της Λευκωσίας)».