27 Οκτ 2009

Για την Ευρωπαϊκή Διπλωματία

Με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννά μια ισχυρή διπλωματία» η Le Temps δημοσιεύει ανταπόκριση του Richard Werly από τις Βρυξέλλες για την αναδιοργάνωση της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε που θα συζητηθεί σήμερα από τους Υπουργούς Εξωτερικών των 27 στο Λουξεμβούργο. Το κείμενο που έχει ετοιμάσει η Σουηδική Προεδρία περιγράφει με λεπτομέρεια τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες της νέας διπλωματικής υπηρεσίας, η οποία θα καταργήσει τη διάκριση μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικών Υποθέσεων και των υπηρεσιών του Ύπατου Εκπροσώπου του Συμβουλίου Υπουργών υπό τον Ξαβιέ Σολάνα.
Οι 134 αντιπροσωπείες της Ε.Ε. σε όλο τον κόσμο προβλέπεται να συγχωνευθούν με τα γραφεία των ειδικών απεσταλμένων του Συμβουλίου που εκπροσωπούν την Ε.Ε σε ζώνες κρίσης όπως ο Καύκασος. Η νέα διπλωματική υπηρεσία θα οργανωθεί γύρω από γεωγραφικές και θεματικές ενότητες όπως π.χ. η Τουρκία και τα Δυτ. Βαλκάνια και θα αποτελείται από υπαλλήλους του Συμβουλίου, της Επιτροπής και των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών. Αυτή η πρωτοβουλία παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρις ότου η Τσεχία υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αλλά η Σουηδική Προεδρία επιθυμεί μία πολιτική συμφωνία των «27» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 29 και 30 Οκτωβρίου.
Επικεφαλής της νέας αυτής διπλωματικής υπηρεσίας προαλείφεται ο συνεργάτης του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Joao Vale de Almeida, ενώ για τη θέση του νέου ΥΠΕΞ της Ε.Ε ακούγονται τα ονόματα του Επιτρόπου Όλι Ρεν και των ΥΠΕΞ Σουηδίας και Βρετανίας.