27 Οκτ 2009

Ποιός για ΥΠΕΞ της ΕΕ

Άρθρο του Johan Corthouts που δημοσιεύεται σήμερα στην DE MORGEN με τίτλο «Ο David Miliband είναι ο επικρατέστερος για πρώτος Ευρωπαίος ΥΠΕΞ» και υπέρτιτλο «Ο Βρετανός υπουργός έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ανάληψης μιας ευρωπαϊκής θέση από τον πρώην Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ» αναφέρει ότι ενώ η υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ ως πιθανού πρώτου προέδρου της ΕΕ συναντά δυσκολίες, το όνομα που κυκλοφορεί τελευταία στους διαδρόμους των Βρυξελλών για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ είναι αυτό του David Miliband.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο 44χρονος Βρετανός είναι ένας από τους νεότερους και δυναμικότερους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ και το διπλωματικό σώμα των Βρυξελλών έχει ήδη εξάρει τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις του. Ο συγκεκριμένος κινδυνεύει να χάσει του χρόνου τη θέση του ως ΥΠΕΞ σε περίπτωση που το Εργατικό Κόμμα χάσει, όπως προβλέπεται, τις εκλογές. Ωστόσο, ο ίδιος δεν θα ενοχληθεί και πολύ από μία πιθανή μεταφορά του από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες.
Όπως σημειώνει το άρθρο, οι άλλοι πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ είναι ο Φιλανδός Επίτροπος Olli Rehn, οι πρώην Γερμανοί ΥΠΕΞ Frank-Walter Steinmeier και Joschka Fischer και οι πρώην Γάλλοι ΥΠΕΞ Bernard Kouchner και Michel Barnier. Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη και η Αυστριακή ΥΠΕΞ Ursula Plassnik βρίσκονται επίσης στη λίστα των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι ο Miliband έχει ήδη αρνηθεί ότι θα αναλάβει τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, ωστόσο λόγω της θέσης του ως ΥΠΕΞ, ακούγονται διάφορα. Ένας πιθανός διορισμός του Miliband όμως συνεπάγεται ότι ο Τόνι Μπλερ δεν θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΕ. Ωστόσο είναι γνωστό ότι ο πρώην Βρετανός Πρωθυπουργός πολύ λίγο εξυπηρέτησε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στο παρελθόν.