19 Νοε 2009

Συνάντηση Μορατίνος - Νταβούτογλου

Το Ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στην Κόρδοβα ανάμεσα στο Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών Miguel Angel Moratinos και στον Τούρκο ομόλογο του Ahmet Davutoglu.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η επίσκεψη του κ. Davutoglu στην Ισπανία εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχούς ενίσχυσης της προσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες της οποίας οι βάσεις είναι η υποστήριξη της Ισπανίας στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και η κοινή πρωτοβουλία Συμμαχία των Πολιτισμών. Στην ανακοίνωση, αφού τονίζεται ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε ένα πολύ θετικό σημείο κάτι που σηματοδοτήθηκε από την επίσκεψη Zapatero στην Τουρκία το 2006 και Erdogan στην Ισπανία το 2008, αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών ενώ ο κ. Moratinos επεσήμανε τα πλεονεκτήματα των ισπανικών εταιρειών για να επενδύσουν σε μια τόσο δελεαστική αγορά όπως η Τουρκία.

Στην συνάντηση ακόμη συζητήθηκε το θέμα της Συμμαχίας των Πολιτισμών, στο πλαίσιο της οποίας θα διοργανωθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Σεράγεβο μια συνάντηση με στόχο την ανάπτυξη της περιφερειακής στρατηγικής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο κ. Moratinos εξέφρασε για μια ακόμη φορά την υποστήριξη της Ισπανίας στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και εξέφρασε την βούληση του για ενίσχυση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατά την διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας της Ε.Ε. Τέλος, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα όπως η κατάσταση στην Μέση Ανατολή, στα Δυτικά Βαλκάνια και τις δυνατότητες συνεργασίας στη Νότιο Αμερική και στην Αφρική.