13 Νοε 2009

Πολιτικές πιέσεις στον Γκρούεφσκι για αναζήτηση λύσης με την Ελλάδα

Οι επικεφαλής του SDSM και του DUI, κ.κ. Τσρβένκοβσκι και Αχμέτι αντίστοιχα, πραγματοποίησαν εχθές συνάντηση στην έδρα του DUI στη Μάλα Ρέτσιτσα, όπου συζήτησαν την τρέχουσα επικαιρότητα στην πΓΔΜ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία ενσωμάτωσης της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης Α1, ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, κ. Γκρούεβσκι, μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του DUI αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM αναφορικά με το κλείσιμο της διένεξης με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος. Μετά τη συνάντηση του κ. Τσρβένκοβσκι και του κ. Αχμέτι, ανακοινώθηκε ότι οι επικεφαλής του SDSM και του DUI συμφώνησαν να συνεργαστούν εποικοδομητικά για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος ενώ τόνισαν ότι η πΓΔΜ δεν θα πρέπει να χάσει την ευκαιρία να βρει λύση στη διένεξη μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.
Ο επικεφαλής του DUI δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος, ενώ επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι το κόμμα του ενδιαφέρεται να λάβει η πΓΔΜ τη θέση που της αξίζει στις ευρωπαϊκές δομές και στο ΝΑΤΟ. «Διαβεβαίωσα τον κ. Τσρβένκοβσκι ότι το DUI θα δράσει εποικοδομητικά συμβάλλοντας στην επίλυση των προβλημάτων», δήλωσε ο κ. Αχμέτι. Αναφορικά με το σενάριο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ο κ. Αχμέτι δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το πόσο επιμένει το SDSM να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, το DUI δεν θα τις δεχτεί γιατί δεν έχει εκπληρωθεί η κύρια προεκλογική υπόσχεση του κόμματος. «Τι προοπτική θα προσφέρουμε στους πολίτες σε ενδεχόμενες εκλογές μετά τις 7 Δεκεμβρίου; Ξανά ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας, η οποία είναι επίσης η τωρινή δέσμευση της κυβέρνησης; Μέχρι τώρα δεν έχουμε παρατηρήσει καμία παρέκκλιση από αυτή την πορεία όσον αφορά τον Πρωθυπουργό και επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεβσκι. Αυτή είναι και η άποψή του, και γι’ αυτό δεν βρίσκουμε κανένα λόγο για πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο κ. Αχμέτι προσθέτοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές, αλλά επείγουσα λύση στο ζήτημα του ονόματος. Ο κ. Αχμέτι σημείωσε ότι το μέλλον της πΓΔΜ είναι στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και ότι οι Αλβανοί, όπως και οι «Μακεδόνες», δεν έχουν «εναλλακτική χώρα».
Από την πλευρά του, ο κ. Τσρβένκοβσκι εξέφρασε ανησυχία εξαιτίας του γεγονότος ότι ένα μήνα μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη διαπραγματεύσεων δεν έχει γίνει τίποτα και η πολιτική του κ. Γκρούεβσκι επιβραδύνεται, ενώ επανέλαβε την εν λευκώ στήριξη του κόμματός του προς τον κ. Γκρούεβσκι σχετικά με το κλείσιμο της περί την ονομασία διένεξης, υπό την προϋπόθεση ότι με τη συμφωνία δεν θα τίθενται σε κίνδυνο η εθνική ταυτότητα και η γλώσσα. «Κάθε λύση η οποία είναι αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό Γκρούεβσκι και η οποία εμπεριέχει εγγύηση για τη διατήρηση της ‘μακεδονικής’ εθνικής ταυτότητας, δηλαδή του ονόματος του έθνους και της γλώσσας ως ‘μακεδονικού’ - ‘μακεδονικής’, εμείς την αποδεχόμαστε εκ των προτέρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσρβένκοβσκι, ο οποίος δήλωσε ότι στην περίπτωση που το πρόβλημα δεν επιλυθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ο κ. Γκρούεβσκι θα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα πότε σκοπεύει να το επιλύσει, δηλαδή αν σκοπεύει να το επιλύσει μέσα στους επόμενους 5-6 μήνες ή αν παραιτείται οριστικά από το μέλλον της πΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. «Όταν θα ακούσουμε αυτή την απάντηση, θα ξέρουμε εάν θα ζητήσουμε πρόωρες εκλογές ή θα βοηθήσουμε στην επίλυση του προβλήματος», δήλωσε σχετικά ο κ. Τσρβένκοσβκι, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Γκρούεβσκι να εκφράσει δημόσια ποιά είναι η εναλλακτική λύση της πΓΔΜ σε περίπτωση που επαναληφθεί το σενάριο του Βουκουρεστίου στις Βρυξέλλες. «Αν ο κ. Γκρούεβσκι αποτύχει να παρουσιάσει ένα σχέδιο, το SDSM είναι έτοιμο να πιέσει, ακόμη και μέσω πρόωρων εκλογών», τόνισε ο κ. Τσρβένκοβσκι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζτης τηλεόρασης Alsat – M, τόσο ο κ. Τσρβένκοβσκι όσο και ο κ. Αχμέτι αρνήθηκαν ότι στόχος της συνάντησής τους ήταν να ασκήσουν πίεση προς τον κ. Γκρούεβσκι ώστε να «μαλακώσει» τις θέσεις του αναφορικά με τη διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος. Ο κ. Τσρβένκοβσκι δήλωσε ότι στόχος της συνάντησης ήταν η ενθάρρυνση του κ. Γκρούεβσκι ενώ ο κ. Αχμέτι τόνισε ότι τέτοιου τύπου συναντήσεις είναι χρήσιμες καθώς η ιστορία έχει δείξει πως η αντιπολίτευση έχει δώσει εποικοδομητικές λύσεις σε σημαντικά κρατικά ζητήματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής ε/φ Koha, ο κ. Αχμέτι δήλωσε σχετικά: «Η ‘Μακεδονία’ ανήκει στον κ. Τσρβένκοβσκι όσο ανήκει και σε εμένα. Δεν ασκούμε πίεση στον κ. Γκρούεβσκι. Πρόκειται για μια φυσιολογική συνάντηση μεταξύ δύο πολιτικών».