13 Νοε 2009

ΚΥΣΕΑ: για Αφγανιστάν, οπλικά και σχέσεις με ΗΠΑ μέσω εξοπλισμών

Συνέρχεται σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ)., υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου. Κύριο ζήτημα συζήτησης η προοπτική μεταφοράς ή όχι της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν, από την πρωτεύουσα Καμπούλ στην περιοχή της πόλης Χεράτ, όπου ακόμη σήμερα διεξάγονται σφοδρές μάχες με τους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή είχε αποφασίσει τη μεταφορά τους αποδεχόμενη σχετικό αμερικανικό αίτημα, ενώ δεν είχε συναινέσει στην αύξηση του αριθμού των υπηρετούντων εκεί, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες.

Ο υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Βενιζέλος, προσανατολίζεται σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες να εισηγηθεί την απόρριψη του σχετικού αμερικανικού αιτήματος καθώς και αυτού που αφορά στην αύξηση του αριθμού των υπηρετούντων Ελλήνων εκεί. Με την προοπτική αυτή φαίνεται πως είναι σύμφωνος και ο κ. Παπανδρέου και πλέον η προοπτική της Αθήνας είναι να προτείνει κάποιες άλλες ενδιάμεσες λύσεις, που να μην την απομακρύνουν από το γενικότερο στόχο της συμμαχίας, όπως η εκπαίδευση Αφγανών αστυνομικών στην Ελλάδα ή και αξιωματικών ή υπαξιωματικών του Αφγανικού στρατού.

Το ΚΥΣΕΑ, συνέρχεται ενόψει της άφιξης στην Αθήνα δύο ανώτερων αξιωματούχων του Σταίητ Ντιπάρτμεντ, που καλύπτουν θέματα ΝΑΤΟ και εξοπλισμών προκειμένου να συζητήσουν ένα «πακέτο προτάσεων» πριν την άφιξη στην Αθήνα, την 1η Δεκεμβρίου, στην Αθήνα της Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να συμμετέχει στη Διάσκεψη του ΟΑΣΕ.

Ενδιαφέρον αποκτά το ότι λίγες ημέρες πριν τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης, σε συνέντευξή του στους «Ουάσιγκτον Τάϊμς», την υπερσυντηρητική εφημερίδα του αιδεσιμότατου Μουν, υπερασπίστηκε την άποψη των Ευρωπαίων να αρνούνται ουσιαστική συμμετοχή στον πόλεμο του Αφγανιστάν, όπως οι αμερικάνοι, προκειμένου να στηρίξουν τις πολιτικές κοινωνικών παροχών! (περισσότερα τη Δευτέρα).