7 Δεκ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 46

Φαίνεται ότι μέσα στην εβδομάδα θα διεξαχθεί το λεγόμενο «διορθωτικό» Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Βέβαιη μόνη η μετακίνηση του γενικού γραμματέα των δύο μηνών πρέσβη Αλέκου Σάνδη στο Λονδίνο και η συνακόλουθη μετακίνηση του πρέσβη κ. Πισπινή. Όπως και η κάλυψη της πρεσβείας Καΐρου. Για τη τελευταία ακούγονται ουκ ολίγα ονόματα, μεταξύ των οποίων και της παλιάς υποψηφίας Κατερίνας Μπούρα (θα μπορούσε νάναι η αμοιβή της και για την άριστη παρουσία της ως εθιμοτυπάρχη στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στο Ελληνικό, αλλά με ερώτημα τι μπορεί να σημάνει η αποδοχή εκ μέρους της των «τουρκικών όρων» για την άφιξη Νταβούτογλου), αλλά και του κ. Πισπινή. Ξαφνικά πάντως ακούσθηκαν και άλλα πόστα τα οποία μπορεί να βρεθούν στην δίνη των αλλαγών…

  • Ίσως πάντως να είναι η τελευταία φορά που οι τοποθετήσεις πρέσβεων να γίνουν με τον παραδοσιακό «αδιαφανή» τρόπο. Ήδη κάποιοι (αστειευόμενοι;) μιλούν για προκηρύξεις και των θέσεων των πρέσβεων. Προκηρύξεις στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν και εξω-υπηρεσιακοί με κατάλληλα προσόντα και «βιογραφικό». Μην ξεχνάμε άλλωστε πως χάρη στη κα Μπακογιάννη η νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ έχει 15 θέσεις επιπλέον, εκ προσωπικοτήτων πρέσβεων για να παίξει το χαρτί της αξιοκρατίας…

Με επιτυχία διεξήχθη η Διάσκεψη του ΟΑΣΕ. Τα εύσημα βέβαια πάνε στο πολιτικό μέρος στον πρέσβη εκ προσωπικοτήτων Νίκο Καλατζιανό και στην ομάδα του. Στο διοικητικό μέρος στην Εθιμοτυπία και στους liaison officers. Όλοι βέβαια καταριόντουσαν τον πρέσβη Λύσανδρο Μηλιαρέσση που με την ελπίδα της παράτασης της θητείας έμπλεξε ως μόνιμος αντιπρόσωπος του ΟΑΣΕ την χώρα στην ανούσια αυτή περιπέτεια της προεδρίας (θυμίζουμε ότι ο Κ. Σημίτης είχε αρνηθεί την «τιμή» το 2002). Τελικά ο Λ. Μηλιαρέσσης δεν πήρε παράταση, αλλά απολαμβάνει τον ωραίο ξενώνα του στην Κεφαλονιά, και άλλοι τρέχανε. Ευτυχώς με πολλές προσπάθειες βρέθηκε αντικαταταστάτης της Ελλάδας στην Προεδρία του ΟΑΣΕ διότι πολλοί φοβόντουσαν και τρίτο εξάμηνο «κόλασης».

  • Τώρα ως προς τα παραλειπόμενα της διάσκεψης. Αν αναρωτιόσαστε στην τηλεόραση ποια είναι η πανύψηλη χολιγουντιανή κυρία της Εθιμοτυπίας που περίμενε στην πόρτα, αυτή είναι η γραμματέας Μαρκέλλα Μεγαλοοικονόμου (καμία σχέση πληροφορούμαι με τον παλιό γενικό γραμματέα). Το πόσο την τρέλανε η οργάνωση αποκαλύπτει το ακόλουθο email που απέστειλε στους διατεθέντες για την διοργάνωση στην task force του ΟΑΣΕ και το οποίο δημοσιεύουμε κατ’ αποκλειστικότητα ως δείγμα γραφής των νέων διπλωματικών της πατρίδας μας:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

θα σας αναφέρω ορισμένα θέματα για τα οποία ΔΕΝ χρειάζεται να μας ενημερώνετε!!!

1. Αλλαγές στην αντιπροσωπεία σας - ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ

2. Αλλαγές στην ώρα άφιξης της Αντιπροσωπεία σας - ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ

3. Ιδιωτικό πρόγραμμα επικεφαλής - ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ, εκτός και αν θέλει μετακίνηση χωρίς συνοδεία ασφάλειας.

4. Λάθη στα badge - ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ

5. Για τον +1 στο Μουσείο - ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ

6. Για τις συνεννοήσεις που κάνετε με την εταιρεία μετακινήσεων - ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ

7. Για τις κινήσεις που κάνετε γενικά (αεροδρόμιο, παραλαβή, επιστροφή κτλ.) - ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΛΥΝΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ. ΑΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΑΚΡΗ, ΤΟΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ. ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΟΣΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ HANDBOOK, ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΟΛΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΧΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.

Αντίθετα η Εθιμοτυπία χρειάζεται ενημέρωση για:

1. Αλλαγή στον επικεφαλής

2. Αλλαγή στην ώρα άφιξης του επικεφαλής (επειδή αφορά την Αίθουσα Επισήμων)

3. Αλλαγή στην ώρα άφιξης την 1η Δεκεμβρίου στην Ξιφασκία

4. Την ύπαρξη και άλλων υψηλόβαθμων στην Αντιπροσωπεία σας (Υφυπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί κτλ) επειδή θα λάβουν και αυτοί πρόσκληση, ανεξάρτητα από τον +1.

5. Σε συνέχεια του σημείου 4, στοιχεία πτήσεων των δεύτερων υψηλόβαθμων, για την Αίθουσα Επισήμων και την ασφάλεια.

6. Μη συμμετοχή στο δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

7. Μιλήστε με τις Πρεσβείες. Ενημερώστε τους για την διαδικασία παραλαβής των επικεφαλής από την Αίθουσα Επισήμων. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ.

Να έχετε υπόψη ότι συνομιλείτε με Πρέσβεις και διπλωματικό προσωπικό που έχουν συνηθίσει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και δεν δέχονται εντολές και φυσικά δεν μπορούν να περιμένουν στο δρόμο πολύ ώρα. ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ.

Επίσης ενημερώστε τις Πρεσβείες ότι ο +1 στο Μουσείο μπορεί να είναι όποιος επιλέξει ο επικεφαλής. Δεν τον ορίζουμε εμείς. Είναι απόφαση του επικεφαλής.

Από αύριο ξεκινούν οι προπαρασκευαστικές στην ξιφασκία. Όποιος θέλει μπορεί να πηγαίνει με διαπιστευμένο όχημα. Με το badge μπορεί εισέλθει στο συνεδριακό κέντρο. Αν δεν έχει θα το εκδώσει εκείνη την ώρα, εφόσον βρίσκεται στη registration list.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΗΝ ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ ΣΑΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΑΣ Η΄ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΤΕ BADGE(η ορθογραφία της Μαρκέλας)

Πρόκειται προφανώς για νέο στιλ διοίκησης, αφού ουσιαστικά λέει στους συναδέλφους της να την αφήσουν ήσυχη και να κάνουνε ότι θέλουνε. Πρόκειται κυριολεκτικά για κείμενο που θα ικανοποιούσε πλήρως τους οπαδούς του Μαΐου του 1968. Αυτοδιοίκηση και απορρύθμιση !

Για να μην αδικήσουμε και τον έτερο υπεύθυνο της Εθιμοτυπίας ακόλουθο πρεσβείας Κ. Καραμουσαλή θα πούμε μόνο ότι αυτός έστειλε σπαραξικάρδιο ευχαριστήριο sms στο τέλος της διάσκεψης προς τους «δούλους» της εκδήλωσης συνδέσμους. Προφανώς για να ξεχασθεί η απίστευτης ευγένειας συμπεριφορά του και της συναδέλφου-συντρόφισσας του Μαρκέλλας τα προηγούμενα 24ωρα. Έχω στη διάθεσή μου ατέλειωτη σχετική λίστα παραπόνων την οποία όμως δεν δημοσιεύω διότι αντιλαμβάνομαι ότι το λάθος είναι της υπηρεσίας που ανέθεσε σε δύο τόσο νέους και άπειρους υπαλλήλους τόσο τεράστια διοργάνωση. Φυσικό λοιπόν να σπάνε τα νεύρα, να προκληθεί χαμός, να γίνονται λάθη και χθεσινοί ακόλουθοι να βρίζουν πολύπειρους συμβούλους. Πάντως, στον κ. Καραμουσαλή του συστήνουμε να βελτιώσει οπωσδήποτε την ορθογραφία του (τι πτυχίο έχει άραγε;).

  • Not bad at all” ήταν το σχόλιο ξένου δημοσιογράφου, απεσταλμένου για τη Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, αναφερόμενος στην οργάνωση της… Το σχόλιο ήταν σε αντιπαράθεση με την αντίστοιχη οργάνωση της Διάσκεψης στην Κέρκυρα τον περασμένο Ιούνιο… Ο εν λόγω δημοσιογράφος μάλιστα δεν είχε καν υπόψιν του πόσες μεταβολές προγράμματος επέφερε ανά ώρα ο πρωθυπουργός, που μετέβαλλε χρόνους και τοποθεσίες ραντεβού , έτσι απλά για να περνά η ώρα με αποτέλεσμα για παράδειγμα να στείλει στο Μαξίμου δημοσιογράφους για τη συνάντηση πρώτα με Λαβρόφ και αργότερα με Αχτισαάρι και τελικά να τους δει στο… Ελληνικό!

Τώρα, για τις αποακλύψεις μας σχετικά με τις μυστικές συνομιλίες με Άγκυρα και Λονδίνο για το Κυπριακό και με Σκόπια για το «Μακεδονικό» κάνουν οι περί τα αυτά στο υπουργείο την … πάπια! Αλλά μην παραπονεθούν αργότερα αν τους ζητηθούν ευθύνες (έχουν δώσει και όρκο σαν δημόσιοι υπάλληλοι) και επαναλαμβάνουν πως «αυτές τις εντολές είχα» ή «δεν γνώριζα»! Και γνωρίζουν και έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν το εθνικό συμφέρον. Μπορούν δε να είναι βέβαιοι πως κάποια στιγμή θα τους ζητηθούν και ευθύνες!

·

· Τέλος, στο κ. Δρούτσα συστήνουμε να παίρνει μαζί του και την καρέκλα του όταν φεύγει από το ΥΠΕΞ, διότι κινδυνεύει να επιστρέψει και να την βρει κατασχεμένη από δικαστικό επιμελητή….. Ναι, κάποιοι ετοιμάζουν κατάσχεση για οφειλή που τους επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για αυτό όμως το θέμα, την άλλη εβδομάδα !