7 Δεκ 2009

Η κρίση στους ΟΕΥ σε ώρες οικονομικής κρίσης

Έντονη κρίση έχει ξεσπάσει ως φαίνεται εντός του κλάδου ΟΕΥ. Αφορμή η πρόσφατη εγκύκλιος για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις. Στην εγκύκλιο εμφανίζονται ως μετακινούμενοι παρά πολλοί σύμβουλοι ΟΕΥ με την αιτιολογία ότι έχουν συμπληρώσει τον μέγιστο χρόνο υπηρεσίας στην αλλοδαπή. Το πρόβλημα είναι ότι στο χρόνο αυτό μετράται και ο χρόνος που είχε διανυθεί στο ΥΠΕΘΟ, όταν όλοι οι υπάλληλοι ΟΕΥ εκ του νόμου δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν ποτέ στο εσωτερικό διότι ήταν κλάδος αποκλειστικά εξωτερικής υπηρεσίας. Το 2003 είχε προβλεφθεί ότι το «κοντέρ» των μετακινήσεων με το σύστημα του ΥΠΕΞ (12 χρόνια έξω, μετά 2 μέσα) θα αρχίσει να τρέχει από το 2010. Αυτό για να προστατευθούν οι παλιότεροι ΟΕΥ οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να φθάσουν σε πρεσβευτικό βαθμό λόγω των λίγων θέσεων γενικών συμβούλων. Την νομοθετική διάταξη όμως αυτή του 2003 φαίνεται ότι παραβαίνει τώρα το Προσωπικό του ΥΠΕΞ και μάλιστα σε καιρό οικονομικής κρίσης. Διότι είναι φανερό ότι τα περισσότερα από τα κενούμενα πόστα δεν θα καλυφθούν, ενώ δεν προκηρύχθηκαν ούτε και οι αντίστοιχες θέσεις γραμματέων των επίμαχων Γραφείων. Και ενώ φυσικά για το τελευταίο υπάρχει δικαιολογία (δεν έχει νόημα να στείλεις έξω ένα άπειρο νέο γραμματέα που δεν θα προσφέρει τίποτα αφού δεν ξέρει τη δουλειά και θα προκαλέσει μάλλον προβλήματα, λένε οι πρέσβεις, οι οποίοι φυσικά προτιμούν πιο έμπειρη βοήθεια) η ξαφνική μετακίνηση των συμβούλων δημιουργεί μόνο ερωτηματικά, ιδίως όταν οι επιστρέφοντες στο κέντρο δεν θα έχουν ούτε γραφεία να καθίσουν.

Την κρίση εντείνει η έντονη φημολογία, η οποία έχει την πηγή της το Προσωπικό, ότι την μετακίνηση ζήτησαν οι ίδιοι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ΟΕΥ (ο Ν. Μπελιάς που εμφανίζεται μεταξύ των μετακινουμένων είχε άλλωστε από καιρό δηλώσει ότι θέλει να επιστρέψει για προσωπικούς λόγους από την Αμερική) και ότι μάλιστα ασκούνται από αυτή πλέον και συγκεκριμένες πιέσεις προς πολιτικά γραφεία ώστε μερικοί από όσους μετακινούνται να μην μετακινηθούν τελικά, αλλά μόνο όσοι δεν ανήκουν στη συγκεκριμένη μερίδα. Σαν δε να μην έφθανε αυτό, ακούσθηκε ότι ως συνδικαλιστικός εκπρόσωπος για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο προορίζεται η σύμβουλος Χριστιάνα Πασσάδη με την γνωστή πολιτεία ως υπεύθυνη διοίκησης στο ΥΠΕΘΟ.

Οι φήμες ήταν τόσο έντονες που ο εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου Δ. Μαρινόπουλος ζήτησε εξ απαλών ονύχων ενημέρωση για τις επαφές του Δ.Σ., αλλά και γιατί δεν υπάρχει καμία κινητικότητα του κλάδου ΟΕΥ ως προς τα μείζονα θέματα του κλάδου (κυρίως την ανασύστασή του και την αναβάθμιση των Γραφείων ΟΕΥ). Προφανώς μη κρίνοντας ικανοποιητικές τις εξηγήσεις υπέβαλε την παραίτησή του (η επιστολή παραίτησης σε άλλο θέμα).

Η όλη ιστορία εμφανίζει πλέον σε βαθιά κρίση τον κλάδο ΟΕΥ. Σε πολιτικό επίπεδο διότι πολλοί στο ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνούν την στάση του κλάδου στην ακρόαση στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τους μεταφραστές πριν μόλις ένα χρόνο, όταν με τους διπλωμάτες στο μονοπάτι του πολέμου κατά της κας Μπακογιάννη, οι συνδικαλιστές του κλάδου ΟΕΥ δήλωσαν απολύτως ικανοποιημένοι και στήριξαν τις επιλογές της κας Μπακογιάννη. Συγχρόνως διότι οι πρόσφατες εκλογές στη Νέα Δημοκρατία άφησαν ακάλυπτους τελείως πολιτικά όσους -εκ των μικρών κυρίως ΟΕΥ- είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις υποσχέσεις του Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Ο κλάδος ΟΕΥ εμφανίζεται έτσι τριχοτομημένος στους παλιούς συμβούλους ΟΕΥ που συσπειρώνονται γύρω από τους οπαδούς της ένταξης των ΟΕΥ στο ΥΠΕΞ, αλλά με ισότιμο τρόπο, στα υπολείμματα της παλιάς «ομάδας Τζεν» του ΥΠΕΘΟ (με επικεφαλής την κα Πασσάδη και τους παλιούς συνεργάτες της Μπελιά και Κατεπόδη), και στους νέους υπαλλήλους, οι οποίοι με προτροπή του κ. Σκυλακάκη είχαν στηρίξει (σε βάρος των συμφερόντων τους όπως διαπιστώνουν πλέον) την δεύτερη ομάδα, κυρίως με την ελπίδα της εντάξεως τους στο διπλωματικό κλάδο, και οι οποίοι τώρα αυτονομούνται ενόψει της προοπτικής ακόμα και της αναγκαστικής μετάταξης τους σε άλλο υπουργείο, την οποία εισηγείται ομάδα διπλωματικών…