7 Δεκ 2009

Ημέρα ίντριγκας και αποφάσεων (;) σήμερα στο ΣΓΥΕΣ για Σκόπια - Άγκυρα

«Θα προσπαθήσουμε αλλά δεν πιστεύω ούτε εγώ, ούτε οι ευρωπαίοι συνάδελφοι, σε θαύματα. Τα ζητήματα τόσο της πΓΔΜ όσο και κυρίως των Ευρώ –Τουρκικών σχέσεων θα μετατεθούν για αναζήτηση λύσης στο Συμβούλιο της Πέμπτης», δήλωσε στο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ ανώτερη ελληνική διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες αναφερόμενη στις προσπάθειες που αναμένεται να καταβάλλουν σήμερα στο ΣΓΥΕΣ οι υπουργοί Εξωτερικών, για μια συμφωνία στις προτάσεις τους προς το Συμβούλιο. Αυτό σύμφωνα με την ίδια πηγή έγινε σαφές ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας καθώς τόσο η Ελλάδα σε ότι αφορά την πΓΔΜ απέρριψε μονολιθικά όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν –ανεπίσημα- για συζήτηση ενώ την ίδια ώρα η Λευκωσίας αρνιόταν να αποδεχθεί να περάσει η Τουρκία, «αβρόχοις ποσί» τον ύφαλο της αξιολόγησης της από την ΕΕ.

Κι ενώ το σκοπιανό έχει ουσιαστικά λήξει στη φάση αυτή κι έχει γίνει αυτό αποδεκτό κι από την κυβέρνηση Γκρουέφσκι, το ζήτημα της Τουρκίας παραμένει ανοιχτό και κάθε εξέλιξη μοιάζει ανοιχτή καθώς εκτός της ίδιας της Κύπρου και μερικώς της Γαλλίας και Ιρλανδίας, δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλες χώρες με ισχυρή απόφαση να τιμωρηθεί η Άγκυρα.

Τα δυο πιο ισχυρά ενδεχόμενα που εμφανίζονται στη φάση αυτή (αν δεν προκύψει κάποιο νέο στοιχείο, που δήθεν η Τουρκία ετοιμάζεται ν ανακοινώσει) δείχνουν είτε σε μια ομόφωνη λεκτική καταδίκη της Άγκυρας προκειμένου να επιτρέψει η Λευκωσία να απομακρυνθεί για ένα ακόμη 6μηνο η αξιολόγηση της, είτε η χρήση μονομερώς της δήλωσης διαφωνίας της με την άποψη των υπολοίπων, πράγμα που οδηγεί σε έλλειψη ομοφωνίας και άρα σε «μη απόφαση» που οδηγεί σε εμπλοκή των περαιτέρω ευρώ- τουρκικών συνομιλιών.

Το ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς στην ίδια την Κύπρο ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει γίνει στόχος, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως μεγάλου μέρους του ΔΗΚΟ, που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σύντομα και σε απομάκρυνση του από την κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τις πιέσεις που δείχνουν ότι οι τούρκοι ζητούν πίεση στις συνομιλίες και προ- δημοψήφισμα τον Απρίλιο χωρίς οριστική λύση, εξαναγκάζουν τον κ. Χριστόφια να αντιδρά και να εξαναγκάζεται να διατηρήσει τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, που ζητούν την «τιμωρία’ της Τουρκίας στην Ε.Ε.