8 Δεκ 2009

Ισραήλ: διαμεσολαβητής με τη Συρία είναι η… Γαλία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε σήμερα ότι προτιμά τη Γαλλία από την Τουρκία ως μεσολαβητή για τις διαπραγματεύσεις με τη Συρία, όπως ανακοίνωσαν κοινοβουλευτικές πηγές.

"Είμαστε έτοιμοι για άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις. Κατά τη διάρκεια συνάντησης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, μου είπε πως οι Σύριοι προτιμούν μία τουρκική μεσολάβηση και εγώ του απάντησα ότι προτιμάμε άμεσες επαφές, αν δεν υπάρξει μια γαλλική τις πηγές αυτές. Ο πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Ο Νετανιάχου συνάντησε στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου τον πρόεδρο Σαρκοζί, ο οποίος αργότερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Με την ευκαιρία αυτή, ο πρόεδρος της Συρίας είχε δηλώσει: "Σήμερα η Συρία θέλει την ειρήνη. Υπάρχει ένας μεσολαβητής που είναι η Τουρκία και που είναι έτοιμη να επαναλάβει τη μεσολάβησή της. Υπάρχει επίσης μια γαλλική και ευρωπαϊκή στήριξη στη διαδικασία αυτή. Αυτό που μας λείπει είναι ένας Ισραηλινός εταίρος έτοιμος να προχωρήσει μπροστά και έτοιμος να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα".

Στη διάρκεια επίσκεψης αργότερα στη Σαουδική Αραβία, ο Σαρκοζί εξέφρασε ικανοποίηση για τη βούληση του Ισραήλ και της Συρίας να επαναλάβουν τις συνομιλίες αυτές.