8 Δεκ 2009

Εκτός ΕΕΕ η πΓΔΜ αλλά νέα στοιχεία στο φως για τις διαπραγματεύσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κ. Μιλόσοσκι, ο οποίος, την προηγούμενη Παρασκευή μετείχε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του North Atlantic Council και των χωρών που συμβάλλουν στην αποστολή ISAF, σχολιάζοντας, σε δηλώσεις του, τις σχέσεις με την Ελλάδα τόνισε ότι η ΠΓΔΜ έχει επίγνωση του κινδύνου που προβάλλει από τη γειτονική χώρα, καθώς και των αναληφθεισών διμερών διεθνών υποχρεώσεων. «Αναμένουμε να γίνουν προσπάθειες στο εγγύς μέλλον για να εξευρεθεί κίνητρο και πραγματισμός στις συνομιλίες Σκοπίων – Αθήνας για το ζήτημα του ονόματος», τόνισε ο κ. Μιλόσοσκι. προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβάλει στις διμερείς σχέσεις και στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει πρόοδος για το ζήτημα του ονόματος, παρά τις πρόσφατες εντατικές απευθείας επαφές. Εξάλλου στα Σκόπια έχει γίνει σαφές ότι δεν μπορούν να περιμένου τώρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ.

H Αθήνα

Η αναβολή της αναβάθμισης των ευρωσκοπιανών σχέσεων διευκολύνει την κυβέρνηση, αλλά όχι για πολύ. Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι στο εαρινό συμβούλιο κορυφής του Μαρτίου θα καθοριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, είτε έχει λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας είτε όχι. Όπως όλα δείχνουν, το μήνυμα αυτό έχει μεταφερθεί με κατηγορηματικό τρόπο στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος για να κατευνάσει τα πνεύματα καθιέρωσε απευθείας επαφές με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, (πρώτα στις Βρυξέλλες, μετά στις Πρέσπες και ξανά στις Βρυξέλλες μέσω τρίτου), όπως παγίως και επιμόνως εισηγείται η Ουάσιγκτον. Μάλιστα η ΕΕ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να χαιρετίσει την έναρξη αυτών των επαφών, μέσω δήλωσης της νέας ευρωπαίας υπεξ βαρώνης Άστον, παρόλο που η Αθήνα επιμένει ότι δεν πρόκειται ούτε για αναβάθμιση και δγια διμερή διαδικασία. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, διαμεσολαβητικό ρόλο στις προσπάθειες για την άρση του αδιεξόδου τους επόμενους μήνες θα αναλάβει η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Βρετανίδα Κάθριν Άστον. Χωρίς να δηλωθεί επισήμως ότι εγκαταλείπεται το πλαίσιο Νίμιτς των Ηνωμένων Εθνών, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα πάρει επάνω της την προσπάθεια, η οποία θα εξελιχθεί με όρους κατεπείγοντος και πιέσεις από τις οποίες δεν θα παραλείψουν να χρησιμοποιήσουν και εκβιαστικούς όρους για την Ελληνική οικονομία.. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, σκέπτεται να επισκεφθεί τα Σκόπια εκπροσωπώντας την ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ, πριν το τέλος του χρόνου, ωστόσο δεν έχει στον φάκελο του αρκετά ικανοποιητικά εναλλακτικά σχέδια, ενώ τα αποκαλούμενα «διμερή» προβλήματα δεν επιλύουν το βασικό ζήτημα του ονόματος.

Εξάλλου, αρκετοί εκ των εμπλεκομένων ελλήνων διπλωματικών εκφράζουν φόβους ότι η παράλληλη –μυστική- διαβούλευση προσωπικών απεσταλμένων του πρωθυπουργού εμποδίζει τον ουσιαστικό σχεδιασμό καθώς αγνοούν εντελώς τα τεκταινόμενα!