8 Δεκ 2009

Νέοι Τουρκικοί σχεδιασμοί για Κύπρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ταλάτ, είναι έτοιμος, με την έγκριση και παρότρυνση της Άγκυρας, να προβεί σε «μεγάλες» κινήσεις προς την κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Ο ίδιος δήλωσε σχετικά μετά την επιστροφή του από την Άγκυρα όπου είχε συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία: «Η επίσκεψή μας στην Τουρκία, όπως πάντα, έγινε για σκοπούς διαβούλευσης. Ιδιαίτερα αυτή η επίσκεψη δεν ήταν για την προετοιμασία προτάσεων. Όμως, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμη να υποβάλει νέες προτάσεις και να καταθέσει νέες ιδέες, όταν έχουμε την αίσθηση ή την εντύπωση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά. Εμείς πάντα μελετούσαμε να θέσουμε στο τραπέζι νέες ιδέες και να υποβάλουμε νέες προτάσεις προκειμένου να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα και να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα. Έτσι, με λίγα λόγια, η απάντηση στην ερώτηση σας είναι ναι.».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ, η τουρκική ηγεσία προσανατολίζεται στη φάση αυτή προκειμένου να αποτρέψει την λύση του Κυπριακού και καθώς δεν μπορεί να επιβαρύνει με την τακτική της τη Λευκωσία που κρατά το «κλειδί» των εξελίξεων στις Βρυξέλλες , να επιρρίψει ευθύνες στη Βρετανία – αν χρειαστεί- και την Ελλάδα. Μέρος της νέας αυτής διαπραγμάτευσης θα είναι μαθαίνουμε η εγκατάλειψη των όρων για παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο, στα πλαίσια όμως «πλήρους αποστρατικοποίησης», δηλαδή αποχώρησης τόσο των τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, όσο και των αντίστοιχων βρετανικών με την εγκατάλειψη των βάσεων , που το Λονδίνο δεν είναι έτοιμο, φαίνεται, να κάνει άμεσα. Στη θέση των στρατιωτικών δυνάμεων θα προβλεφθεί αριθμός αστυνομικών δυνάμεων, στις περιοχές που θα ελέγχει διοικητικά η κάθε κοινότητα, ενώ θα υπάρχουν και παρατηρητές της ΕΕ για την πρώτη 5ετία με πρόβλεψη παραμονής τους για μια 10ετία.
Ταυτοχρόνως, θα επιμείνει ιδιαίτερα στο πολιτικό- διοικητικό καθεστώς του νησιού και σε μια σειρά μέτρων οικονομικού χαρακτήρα για το βορρά που θα εξασφαλίσει καλύτερους όρους ζωής, στο μεγάλο μέρος των εποίκων που φαίνεται να έχει αποδεχθεί να παραμείνουν ο Δ. Χριστόφιας.

Σύμφωνα με τις πηγές μας στην Κωνσταντινούπολη, μέρους των νέων αυτών τουρκικών σχεδιασμών, που στην χθεσινή συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα, ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, είναι γνώστης και ο πρωθυπουργός και υπεξ, Γ. Παπανδρέου, από αναφορές του τούρκου υπεξ κ. Νταβούτογλου στη διάρκεια της συνομιλίας του στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ.