19 Οκτ 2009

Δηλώσεις Κυπριανού προετοιμάζουν για σκληρή θέση έναντι Τουρκίας

Σε μακροσκελείς δηλώσεις του, ο Κ/ΥΠΕΞ. Μάρκος Κυπριανού, σε δηλώσεις χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο της Λάρνακας επιστρέφοντας από επισκέψεις στην Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, και κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου τη χαρακτήρισε πολύ σημαντική, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό για την Κυβέρνηση να έχουμε και τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις κινήσεις που κάνουμε στο διεθνή χώρο. Ο κ. Κυπριανού θεωρεί πως δεν θα υπάρξει αναβολή στην αξιολόγηση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Δεκέμβριο, λέγοντας πως δεν πρέπει εμείς να στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ένα τέτοιο θέμα.
«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική, πέρα από το συμβολισμό ότι είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Να υπενθυμίσω», σημείωσε, «ότι η συμμετοχή του σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη έγινε με την ιδιότητά του ως Υπουργού Εξωτερικών, ως Πρωθυπουργός όμως είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός Ελλάδας».
Αλλά, συνέχισε, «πέρα από αυτό το συμβολισμό και τη σημασία που δίνεται στις σχέσεις με την Κύπρο, βεβαίως θα συζητήσουμε σε βάθος, πιστεύω, τα δύο επίκαιρα ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά, τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το Δεκέμβριο. Άρα», συνέχισε, η επίσκεψη αυτή γίνεται «σε πολύ κατάλληλο χρόνο και ακριβώς διότι έχει σημασία και για μας, στις κινήσεις που κάνουμε στο διεθνή χώρο, να έχουμε και τη συμπαράσταση της Ελλάδας».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ο ίδιος κρίνει πως θα υπάρξει αναβολή στην αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο, ο Κ/ΥΠΕΞ απάντησε «όχι, όχι. Αυτό είναι ξεκάθαρο και το έχει τονίσει και η Προεδρία και δεν πρέπει να στέλνουμε εμείς αυτό το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Η θέση στο Εθνικό Συμβούλιο δεν περιλάμβανε αναβολή, ήταν πολύ σαφής ο τρόπος που έγινε η διατύπωση και ακριβώς αυτό ακολουθούμε και εμείς», είπε.
Αναφερόμενος στον κύκλο των επαφών που έχει αρχίσει και θα καλύψει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ο Κ/ΥΠΕΞ είπε πως ο κύκλος αυτός γίνεται «ακριβώς προς υλοποίηση των αποφάσεων της καθοδήγησης που έδωσε το Εθνικό Συμβούλιο στο Υπουργείο Εξωτερικών, για την προβολή των θέσεων και των εισηγήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο».
Πρόσθεσε ότι το κύριο θέμα συζήτησης «είναι η αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο, ιδιαίτερα μετά την έκδοση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από τρεις ημέρες. Από τους εταίρους μας», σημείωσε, «εκτιμάται αυτή η προσπάθεια, ότι δεν γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια να τους προκαταλάβουμε, αντίθετα ενεργώντας ως ένα ενσυνείδητο μέλος της Ε.Ε. και με σεβασμό προς τους εταίρους μας έχουμε αρχίσει αυτή τη διμερή ενημέρωση για ένα ζήτημα πολύ σημαντικό».
Ο Υπουργός επανέλαβε ότι «ο στόχος μας και η προτεραιότητά μας είναι να ληφθεί μια συλλογική απόφαση, μια ευρωπαϊκή απόφαση, γιατί οι υποχρεώσεις της Τουρκίας με τις οποίες δεν συμμορφώνεται, όπως ακριβώς καταγράφονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελούν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και βασίζονται σε ευρωπαϊκές αποφάσεις. Επομένως, τονίζουμε στους εταίρους μας ότι αυτή είναι η προτεραιότητά μας, διατηρώντας όμως πάντα το δικαίωμά μας ως ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. με όλα τα δικαιώματά του, να ασκήσουμε αυτά τα δικαιώματα εάν δεν βρεθεί η σωστή και αποτελεσματική συνισταμένη το Δεκέμβριο».
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «αυτό τον κύκλο τον αρχίζουμε τώρα και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όμως εδώ και μήνες έχουμε διαμηνύσει και έχουμε συζητήσει και εγώ προσωπικά τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο με την Προεδρία όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και με χώρες κλειδιά της Ε.Ε. γι’ αυτό το ζήτημα. Επομένως», σημείωσε, «η Κυβέρνηση έγκαιρα έχει αρχίσει να ενημερώνει τους εταίρους της και να διαμορφώνει ακριβώς μια στρατηγική για να υπάρξει η κατάλληλη απόφαση το Δεκέμβριο».
Ο Κ/ΥΠΕΞ είπε ότι «από τους εταίρους μας έχουμε βρει κατανόηση στις θέσεις μας και όλοι τονίζουν την ανάγκη η Τουρκία να συμμορφωθεί, όπως όλα βεβαίως τα υποψήφια προς ένταξη κράτη στην Ε.Ε. την υποχρέωση να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της Ε.Ε.. Πέρα όμως από το κομμάτι αυτό εξηγούμε και στους εταίρους μας ότι δεν πρέπει να προβάλλεται από κάποιες πλευρές το πρόσχημα της δήθεν αρνητικής επίπτωσης στις συνομιλίες για το Κυπριακό, εάν προχωρήσουν σε αξιολόγηση και σε αποφάσεις που περιλαμβάνουν μέτρα εναντίον της Τουρκίας το Δεκέμβριο».
Εξηγούμε, συνέχισε ο Κ/ΥΠΕΞ, «ότι αντίθετα, μια τέτοια απόφαση, δίνοντας ένα σωστό κίνητρο και ένα αποτελεσματικό μήνυμα προς την Τουρκία θα αποβεί καταλύτης που θα βοηθήσει θετικά τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Και εξηγώ βεβαίως γιατί η Τουρκία μέχρι τώρα όχι μόνο δεν είναι εποικοδομητική σε αυτήν την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, αλλά αντίθετα υποσκάπτει τις συνομιλίες με τις απαράδεκτες θέσεις της για μια λύση δύο κρατών, συνεταιρισμό δύο κρατών, συνομοσπονδία κατά κύριο λόγο».
Ο Μάρκος Κυπριανού αναφέρθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Κύπρο και είπε πως «παρακολουθώντας τα ΜΜΕ έστω και στην απουσία μου ότι δεν είναι υποβοηθητικό για την πλευρά μας, για την υλοποίηση της αποστολής μας, αυτή η εσωτερική αντιπαράθεση που έχει αρχίσει, μια αυτοαμφισβήτηση που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες και δίνουμε πάλι την εντύπωση ότι διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας, τη στιγμή που προσπαθώ τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου στο Υπουργείο Εξωτερικών να πείσουμε τους εταίρους μας για την ορθότητα των αποφάσεών μας και την ανάγκη υιοθέτησής τους».

Όπως εξήγησε, «το Υπουργείο Εξωτερικών εφαρμόζει και ακολουθεί τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, την πορεία καθοδήγησης που μας έχει δοθεί. Το Εθνικό Συμβούλιο ήταν πολύ σαφές στο πώς πρέπει να κινηθούμε μέχρι το Δεκέμβριο και ακριβώς αυτό υλοποιούμε και εμείς», είπε και πρόσθεσε πως «δεν πιστεύω ότι βοηθάει το να προκαταλαμβάνουμε ότι θα υπάρξει αναβολή, ή ότι δεν θα υπάρξει ομοφωνία με τους εταίρους μας στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό δεν ενισχύσει τις θέσεις μας και είναι κάτι το οποίο πιστεύω, δεν εναπόκειται σε μένα να πω πώς θα γίνεται ο δημόσιος διάλογος στην Κύπρο, αλλά είναι κάτι το οποίο νομίζω θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Να μην ξεχνάμε», συνέχισε, «πως το τι λέγεται στην Κύπρο μεταφέρεται αμέσως και αυτούσιο στο εξωτερικό. Δεν περιορίζεται σε μια εσωτερική συζήτηση εντός Κύπρου και αυτό το πράγμα δυσκολεύει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε ενόψει του Δεκέμβρη».
Ο Μάρκος Κυπριανού επανέλαβε ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση έχει αρχίσει εγκαίρως να κινείται ακολουθώντας τις διαδικασίες με τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ε.Ε., ξεκινώντας με Προεδρία, Επιτροπή και χώρες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και επαναλαμβάνω ότι αυτό έγινε εδώ και μήνες, και ακολουθώντας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, που ανάλογα με τη σημασία που δίνουμε στο θέμα, ακολουθεί και ο κατάλληλος χρόνος λήψης αποφάσεων τους. Θέλω να τονίσω ότι τόσο εγώ με τρεις διαφορετικές ιδιότητες έχω μεγάλη εμπειρία από το πώς λειτουργεί η Ε.Ε., το ίδιο και οι συνεργάτες μου και ακριβώς γι’ αυτό θεωρώ ότι η κυπριακή Κυβέρνηση ενεργεί με τον πιο σωστό τρόπο ακολουθώντας την πολιτική καθοδήγηση του Εθνικού Συμβουλίου», κατέληξε ο Κ/ΥΠΕΞ.