19 Οκτ 2009

Συμφωνία για τα σύνορα πΓΔΜ - Κοσόβου

Eπικυρώθηκε χθες η συμφωνία οριοθέτησης συνόρων μεταξύ Κοσόβου και ΠΓΔΜ, μετά από μια διαδικασία που κράτησε περισσότερο από μια πενταετία και πέρασε διάφορες φάσης έντασης και συνομιλιών.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέβσκι η συμφωνία οριοθέτησης συνόρων με το Κόσοβο σημαίνει σταθερότητα, από την οποία δεν χάνει καμία πλευρά. «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη ‘Μακεδονία’, διότι ήλθε εις πέρας το θέμα των συνόρων της, το οποίο ουδείς κατάφερε να λύσει τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο κ. Γκρουέβσκι, προσθέτοντας ότι η ‘Μακεδονία’ είναι πρώτη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας στην οποία διευθετήθηκε το ζήτημα της χάραξης συνόρων.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ΦΟΝΕΤ, ο επικεφαλής της UNMIK στο Κόσοβο Peter Faith, χαρακτήρισε την συμφωνία ως ιστορικό βήμα προς την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, μολονότι αναμένονται αντιδράσεις των Αλβανών για το γεγονός ότι τα 2.500 στρέμματά τους ‘έμειναν στην ΠΓΔΜ’.
Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο αμερικανός πρέσβης στο Κόσοβο, Christopher Dell, επισημαίνοντας ότι αυτή ανοίγει χώρο στην σύναψη διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.