19 Οκτ 2009

Η Πρωθυπουργική επίσκεψη στην Κύπρο και ερωτηματικα

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ένα μήνυμα, ότι εξακολουθεί το Κυπριακό ν’ αποτελεί προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Στην Κύπρο η ηγεσία του νησιού, σε δηλώσεις της χθες (δημοσιεύονται σε διαφορετικό σημείο) αναφέρεται στην ανάγκη ενότητας, σχεδιασμού και δράσης, προκειμένου να υπάρξει λύση εθνικά αποδεκτή, στα πλαίσια των γνωστών αποφάσεων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και επίσης της κοινής λογικής.

Ταυτοχρόνως όμως η πολιτική και διπλωματική συνοδεία του κ. Παπανδρέου, αποτελείται από άτομα με βαθειά συμμετοχή στην προσπάθεια όχι απλώς για τη δημιουργία του «Σχεδίου Ανάν» αλλά κυρίως για την επιβολή του. Αυτήν που κατέστρεψε με την ψήφο του ο Κυπριακός λαός και ο εκλιπών Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Κι αυτό έχει προκαλέσει φόβους κι ερωτηματικά στους Κυπρίους που το θεωρούν «κακό σημάδι».

Αν ο πρωθυπουργός πραγματικά επιζητεί να κάνει μια φιλική χειρονομία προς τους Κυπρίους, προέχει να τους καθησυχάσει ότι η προσπάθεια με το «Σχέδιο Ανάν», δεν θα επαναληφθεί υπό διαφορετικό μανδύα. Πως τα όποια σχέδια των Πάσκοε, Ντάουνερ, Μουν, Δαβούτογλου, Αχτισαάρι και άλλων δεν θα περάσουν, αν απορριφθούν ξανά από τον Κυπριακό λαό και την πολιτική του ηγεσία.

Οι πληροφορίες που μας δόθηκαν από τη Λευκωσία, για το ταξίδι του προεκλογικώς, παραπέμπουν σε μια πολιτική διευκολύνσεων της Τουρκίας ώστε να μη χάσει την δυνατότητα να μιλά αμφίσημα στους πολίτες της. Και να παίζει το Ευρωπαϊκό χαρτί και να εμφανίζεται σαν προστάτης του Ισλαμισμού. Μόνο που αυτό για να συμβεί, θα έχει κόστος για την Ελλάδα καθώς η Άγκυρα απορρίπτει συλλήβδην όλες τις Ελληνικές και Κυπριακές απαιτήσεις για «καλή γειτονία».

Σε λιγότερο από 24ώρες θα γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη και πως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Και τότε, φυσικά, θα επανέλθουμε…

Γ.Δ.