19 Οκτ 2009

Στήριξη Ρεν στην Τουρκία με χαμηλών τόνων κριτική!

" Η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από κάθε είδους απειλή, προστριβή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών", τονίζει ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένας Κοππά και Άννυς Ποδηματά.

Στην ερώτησή τους, οι δυο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ- μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών και Ενέργειας αντιστοίχως-καλούσαν την Επιτροπή να σχολιάσει "την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει την αρχή της καλής γειτονίας, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε. που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο "και ζητούσαν να πληροφορηθούν αν και πώς θα επηρεαστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ειδικότερα το άνοιγμα νέων κρίσιμων κεφαλαίων, όπως η ενέργεια. Αφορμή για την ερώτηση, ήταν η πρόσφατη απόπειρα της Τουρκίας να διεξαγάγει έρευνα για πετρέλαιο στην περιοχή του Καστελόριζου, εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και τα περιστατικά παρενόχλησης πλοίων που διεξήγαν έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας”.

Ο κ. Ρεν εξάλλου υποστηρίζει ότι: «Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2008, η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από κάθε είδους απειλή, προστριβή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Επίσης, η Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη σεβασμού όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της ΕΕ. Η Επιτροπή επαναλαμβάνει τακτικά τα ζητήματα αυτά στις συζητήσεις της με την Τουρκία και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις δεσμεύσεις της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας, με βάση την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών.

Όσον αφορά το κεφάλαιο της ενέργειας, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Τουρκία είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Εναπόκειται τώρα στα κράτη μέλη να λάβουν τις δέουσες αποφάσεις σχετικά με το κεφάλαιο αυτό. Η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού των ενεργειακών πόρων».