20 Οκτ 2009

Ο "Ελληνικός Κύκλος" και η Συνθήκη της Λισσαβόνας

Στις 14 Οκτωβρίου 2009, ο «Ελληνικός Κύκλος» στις Βρυξέλλες οργάνωσε εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση με θέμα την Συνθήκη της Λισσαβώνας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου «Οι Συνθήκες της Ε.Ε.» , Πάνος Παναγιωτόπουλος, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος, της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και τις άκρως ουσιαστικές πολιτικές τους παρεμβάσεις τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Μ. Κοππά (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και οι κύριοι Γ. Κουμουτσάκος (Ν.Δ.), Ν. Χουντής (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) και Μ. Τρεμόπουλος (Οικολόγοι - Πράσινοι). Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης εμπειρογνώμονες από το Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Σημειωτέον ότι είχαν προσκληθεί ακόμη η N. Τζαβέλα (ΛΑ.Ο.Σ.) και ο κ.ς Τούσσας (Κ.Κ.Ε.), οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Τις εργασίες, χαιρέτησε επίσης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ε.Ε., Θεόδωρος Σωτηρόπουλος. Στην εκδήλωση παρέστη ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος καθώς και πολυάριθμο ακροατήριο, κυρίως στελεχών των κοινοτικών οργάνων, που με τις ερωτήσεις του έδωσε στην εκδήλωση ένα πολύ ζωντανό χαρακτήρα.

Το βιβλίο του κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου εκδόθηκε το 2008 σε μία ιστορική στιγμή θεσμικής αβεβαιότητας και ιστορικής αμηχανίας. Ο Π. Παναγιωτόπουλος ανέλαβε τον κίνδυνο να εκδώσει ένα πόνημα που ίσως δε θα δικαιωνόταν ποτέ ιστορικά, αφού το κείμενο της "Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης" αποτέλεσε, όπως συνέβη και με τη Συνθήκη της Νίκαιας στην Ε.Ε. των 15, αντικείμενο σφοδρών αμφισβητήσεων και εσωτερικής πολιτικής δοκιμασίας στα Κράτη Μέλη. Ωστόσο ο συγγραφέας με μακρά και δόκιμη εμπειρία στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής θεσμικής ολοκλήρωσης, τόλμησε να αποτυπώσει την ιστορική συγκυρία και να αποδώσει με τον πιο εναργή, σαφή, συστηματικό και ωφέλιμο για τον αναγνώστη τρόπο τις αλληλουχίες των κρυφών και φανερών νοημάτων της νέων Συνθηκών.

Το πόνημα του κ. Παναγιωτόπουλου αποτελεί μία χρηστική και έγκυρη έκδοση που αποδίδει με ακαδημαϊκή μεθοδικότητα και πολιτική οξυδέρκεια αυτό που συχνά απουσιάζει από το ίδιο το πρωτογενές κείμενο : την απλότητα, τη σαφήνεια αλλά και την προβολή των αλλαγών στην ιστορικότητά τους (με αφετηρία το πρώτο Σχέδιο Συντάγματος που επεξεργάσθηκε η Συνέλευση μέχρι και το τελικό κείμενο που επεξεργάσθηκε η Διακυβερνητική Διάσκεψη του 2007). Στο πλαίσιο αυτό, ο συγγραφέας, μέσω της ανάδειξης των θεμελιακών αλλαγών, επιχειρεί την κριτική αποτίμησή τους εντοπίζοντας τα πιο καίρια προβλήματα που αναμένεται να ανακύψουν κατά την εφαρμογή τους.

Οι ομιλητές, μεταξύ άλλων, τόνισαν την σημασία των νέων Συνθηκών (Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και Συνθήκη για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) καθώς και την αξία των καινοτομιών τους για την περαιτέρω προώθηση του Ευρωπαϊκού οράματος, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας αλλά και την αποτελεσματικότητα της δράσης της Ένωσης. Παράλληλα, επισημάνθηκαν ορισμένες αδυναμίες τόσο στο πολιτικό όσο και στο θεσμικό επίπεδο, που σχετίζονται με την ανάγκη διασφάλισης της συνεργασίας και εύρυθμης λειτουργίας των νέων θεσμών που εισάγουν οι Συνθήκες, τη διατήρηση της αρχής της ομοφωνίας σε σημαντικούς τομείς πολιτικής και το αίτημα περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου των πολιτών στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη δημόσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες σχετικά με την Συνθήκη της Λισσαβώνας μετά το πρόσφατο ιρλανδικό δημοψήφισμα και την τυπική επικύρωσή της, από τον Πρόεδρο της Πολωνίας.