20 Οκτ 2009

Επίσκεψη Μεντβέντεφ σήμερα στη Σερβία

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά την επίσκεψή του στη Σερβία, σήμερα, θα συζητήσει με την σερβική ηγεσία τα κοινά σχέδια με τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και αυτά στον ενεργειακό τομέα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
Ο κ. Μεντβέντεφ σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti την Κυριακή, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ατζέντα της επίσκεψής του και στο θέμα του Κοσόβου.
«Κατά την διάρκεια των επικείμενων επαφών ελπίζουμε να συζητήσουμε λεπτομερώς τα σχέδια υλοποίησης των μεγάλων κοινών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στην ενεργειακή, πολιτιστική, ανθρωπιστική και επιστημονική-τεχνική συνεργασία καθώς και τη συνεργασία στον τομέα των μεταφορών. Με άλλα λόγια, μας περιμένει σοβαρή δουλειά προκειμένου μέσα από κοινές προσπάθειες να ενισχύσουμε όχι μόνο τα θεμέλια της συνεργασίας μας, αλλά επίσης να προωθήσουμε την μελλοντική ανάπτυξή τους. Θεωρώ ότι η επικείμενη επίσκεψή μου στο Βελιγράδι είναι, πράγματι, πολύ σημαντική. Ελπίζω να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη της διακρατικής συνεργασίας και ισχυρότερες αδελφικές σχέσεις μεταξύ των λαών μας». «
Παρ’ όλες τις προσπάθειες αυτών που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου και την θεωρούν ως μια μη-αναστρέψιμη διαδικασία, αυτό το θέμα δεν μπορεί να κλείσει. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να αποδείξουμε βήμα-βήμα ότι υπάρχει μια εναλλακτική επιλογή στην νομική αυθαιρεσία. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι το ζήτημα του Κοσόβου θα επιλυθεί χωρίς την Σερβία να έχει τον τελευταίο λόγο.
Η Ρωσία συμμετέχει στην διευθέτηση του ζητήματος σε συντονισμό, εδώ και καιρό, με τους Σέρβους εταίρους μας: η πρωτοβουλία βρίσκεται από τη μεριά του Βελιγραδίου και την υποστηρίζουμε σταθερά. Μια τέτοια προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη την αρκετά δύσκολη φύση του προβλήματος, αποδεικνύεται αποτελεσματική.
Πολλά τραγικά λάθη έγιναν την τελευταία δεκαετία που απέβησαν μοιραία στην ιστορία της διευθέτησης του ζητήματος του Κοσόβου. Κάποια από αυτά έγιναν συνειδητά, ως μέρος του σχεδίου να εισάγουν μονομερείς αποφάσεις στην διεθνή πρακτική
», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις της χώρας του με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ο Κ. Μεντβέντεφ αφού επισήμανε ότι ο κόσμος όλος υπόκειται σε τέτοιο πρωτοφανή μετασχηματισμό, τόνισε ότι στην απολύτως νέα γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται, έγινε φανερό ότι η στρατηγική των μονομερών ενεργειών αποσταθεροποιεί την διεθνή κατάσταση, προκαλεί εντάσεις, κούρσα εξοπλισμών, αναζωπυρώνει τις διακρατικές διαφωνίες και τις εντάσεις στις διαπολιτισμικές σχέσεις.
«Πιστεύω», συνέχισε ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, ότι «η διεθνής ασφάλεια και συνεργασία σίγουρα θα ωφεληθούν από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί εταίροι μας συνειδητοποίησαν την απαράδεκτη κυριαρχία μια χώρας παγκοσμίως, όπως τόνισε και πρόεδρος Ομπάμα στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών».
«Σίγουρα η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα δεν θα είναι γρήγορη, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει πολυμερή διπλωματία και έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη να υπολογίζει στις δυνατότητες που προσφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη» ήταν η απάντηση του Ρώσου προέδρου.
Όσον αφορά το νέο αμερικανικό αντιπυραυλικό σχέδιο, ο Ρώσος πρόεδρος «απέφυγε να το αξιολογήσει», τονίζοντας ότι πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και να αξιολογηθεί σε συνάρτηση με τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος διόρθωσε δημοσιογράφο, ο οποίος τον ρώτησε για τις προοπτικές σύναψης συμφωνίας Ρωσίας-ΗΠΑ στον τομέα πυραυλικής άμυνας, σημειώνοντας ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει δυστυχώς στην ατζέντα των συνομιλιών αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να εγκαταλειφθούν τα σχέδια εγκατάστασης στρατηγικών αντιπυραυλικών συστημάτων στην Τσεχία και την Πολωνία.