20 Οκτ 2009

Σχετικά με την αμφισβήτιση της συμφωνίας θαλασσίων συνόρων με την Αλβανία

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, σύμφωνα με τις κυριότερες ε/φ, αναφέρθηκε δύο φορές τις τελευταίες ημέρες, το Σάββατο και την Κυριακή, στη Συμφωνία που η Αλβανία υπέγραψε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Τις χθεσινές δηλώσεις μάλιστα ο Μέτα, σχολιάζει η ε/φ Γκαζέτα Σκιπτάρε, τις έκανε παρουσία και του τούρκου ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, μαζί με τον οποίο επισκέφθηκαν την πόλη της Σκόδρας.
«Η αντιπολίτευση μπορεί να παρακολουθήσει το θέμα διά της θεσμικής οδού, διότι μόνο έτσι μπορεί να βρει λύση το ζήτημα. Εγώ επαναλαμβάνω ότι η αντιπολίτευση είναι ελεύθερη να έρθει στη Βουλή, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Άμυνας και να ενημερωθεί για όλα τα θέματα της Συμφωνίας με την Ελλάδα. Ο μόνος δρόμος για τη διαφάνεια είναι ο θεσμικός, διότι μόνο έτσι λαμβάνει απάντηση κάθε προβληματισμός. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για τις σχέσεις με μια γειτονική χώρα όπως πριν από 100 ή πριν από 30 χρόνια. Στόχος της Αλβανίας και της εξωτερικής της πολιτικής είναι η διατήρηση της καλής γειτονίας» - δήλωσε ο ΥΠΕΞ Μέτα χθες από τη Σκόδρα όπου βρέθηκε μαζί με τον τούρκο ομόλογό του.
Ο Μέτα μίλησε για τη Συμφωνία και το Σάββατο, αυτή τη φορά από τα γραφεία του κόμματός του στα Τίρανα. «Η αντιπολίτευση είναι ευπρόσδεκτη στο Υπουργείο Εξωτερικών και πιστεύω και στο Υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως και να λάβει όλα σχετικά με τη συμφωνία κείμενα. Εγώ τους καλώ να έρθουν στο Υπουργείο Εξωτερικών και η αντιπολίτευση επιλέγει να διαμαρτυρηθεί μπροστά από το Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό είναι δικό τους θέμα, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για σχέσεις μεταξύ δύο κρατών και αυτό ασφαλώς απαιτεί ωριμότητα, απαιτεί από τον καθένα να ακολουθήσει τη θεσμική οδό, μακριά από στενά πολιτικά συμφέροντα» - δήλωσε ο Μέτα.
Η σημερινή αντιπολιτευόμενη ε/φ Κορριέρι φιλοξενεί πρωτοσέλιδα συνέντευξη του πρώην βουλευτή και πρώην μέλους της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης Σαμπίτ Μπρόκαϊ (διαφώνησε με τον Μέτα για την απόφασή του να μετάσχει στην κυβέρνηση Μπερίσα), ο οποίος υποστηρίζει την απόφαση του ΣΚ να προσφύγει για το θέμα της Συμφωνίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το ενθαρρύνει να αυξήσει τις διαμαρτυρίες του εναντίον της Συμφωνίας και προσθέτει ότι η Αλβανία εκτός από τη Συμφωνία, έχει και άλλα προβλήματα με την Ελλάδα, όπως είναι το θέμα της Χειμάρρας και η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σύμφωνα με τον Μπρόκαϊ, ΄΄η Ελλάδα θεωρεί τη Χειμάρρα ως ελληνική μειονοτική περιοχή, τη στιγμή που δεν είναι τέτοια΄΄, ενώ ΄΄την ηγεσία της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας΄΄, συνεχίζει ο Μπρόκαϊ, έχει σφετεριστεί εκπρόσωπος της Ελληνικής Εκκλησίας΄΄. Την κριτική Μπρόκαϊ δεν απέφυγε ούτε το ΚΕΑΔ, το οποίο ο Μπρόκαϊ κατηγορεί ότι υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της Χειμάρρας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο πρόεδρος του ΣΚ Έντι Ράμα, σύμφωνα με τις κυριότερες ε/φ, αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στη Συμφωνία το Σάββατο, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εθνικής Συνέλευσης του ΣΚ, δηλώνοντας: «Η Συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα είναι μία ακόμα απόδειξη του θλιβερού επιπέδου της ηθικής της κυβέρνησης, ηθική η οποία διαστρεβλώθηκε για τα συμφέροντα της οικογένειας Μπερίσα στην εξουσία. Η κυβέρνηση δεν μετήλθε διαφάνεια, αλλά αντιμετώπισε με αυθάδεια τα συγκεκριμένα συμπεράσματα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, συμπεράσματα τα οποία δείχνουν ότι η συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα και αυτός είναι ο λόγος που εμείς παραπέμπουμε το θέμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας θα πρέπει να ασκήσει όλες τις αρμοδιότητες και να εξάγει συμπεράσματα με βάση λεπτομερή γνωμοδότηση εμπειρογνωμόνων. Το ευαίσθητο αυτό θέμα για όλους τους πολίτες της χώρας με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε συζήτηση που να εμπνέεται από πάθη κι επιπλέον να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης σε βάρος των σχέσεων, οι οποίες για την Αλβανία έχουν στρατηγική σημασία» - δήλωσε ο Ράμα.
Μια διαφορετική άποψη για τη Συμφωνία και κυρίως για την απόφαση του ΣΚ να παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, έχει ο Ύλλι Μανιάνι, επικεφαλής της επιτροπής νομικών θεμάτων στο ΣΚ, ο οποίος μιλώντας στη Συνέλευση του ΣΚ το Σάββατο, σύμφωνα με τις κυριότερες ε/φ, δήλωσε και τα ακόλουθα: «Η Συμφωνία με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα είναι πολιτική συμφωνία, συνεπώς η αντίδραση θα έπρεπε να ήταν πολιτική και όχι νομική. Η Συμφωνία δεν έχει νομικά προβλήματα, δεν πρόκειται για νομικό θέμα. Η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να μας εξηγήσει γιατί υπέγραψε τη Συμφωνία, διότι μια εκδοχή θα ήταν να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Ποια είναι τα οφέλη της Αλβανίας από αυτήν τη Συμφωνία; Υπό αυτήν την έννοια, το θέμα της συζήτησης για τη Συμφωνία έχει πολιτικό χαρακτήρα. Σε περίπτωση που το θέμα πηγαίνει στο Συνταγματικό Δικαστήριο και το Δικαστήριο αυτό, το οποίο πρόσκειται στην κυβέρνηση, βγάλει απόφαση υπέρ της Συμφωνίας και της κυβέρνησης, αυτό θα ήταν συνθηκολόγηση άνευ όρων για το ΣΚ».