7 Σεπ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ - 33

Η Ντόρα Μπακογιάννη συνεχίζει ακάθεκτη την προεκλογική της δραστηριότητα: ώρες πριν (ή μήπως λίγο μετά) την ανακοίνωση για εκλογές υπέγραψε την απόσπαση του ΟΕΥ, Βασ. Λιβέρη στο Πολιτικό Γραφείο του Θόδωρου Σκυλακάκη. Ο ίδιος οργάνωσε τελετή αποχώρησής του. Παρουσία του Γραμματέα ΔΟΣ κ. Τσιατσιάμη που τόνισε πως αφού πάει στον «φίλο Θόδωρο» τότε καλώς μετακινείται και πως το υπουργείο τον περιμένει όποτε το αποφασίσει… Σωστά! Τσιφλίκι του νομίζει είναι το ΥΠΕΞ ο άνθρωπος. Κατά την αρχηγό του και ο ίδιος…

  • Πάντως παρά το γεγονός ότι η Ντόρα, έχει ξεσηκώσει τα τηλεοπτικά παράθυρα με την παρουσία της προκειμένου να πείσει για το πόσο εκτιμά τον πρωθυπουργό, η ίδια έχει κάνει τα… κουμάντα της. Σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή πρεσβεία στην Αθήνα, η κα Μπακογιάννη παραμένει πρώτη στη λίστα των επιλέξιμων πιθανών υπουργών Εξωτερικών και Ασφάλειας της ΕΕ, στηριζόμενη με έμφαση από τους Ν. Σαρκοζί με τη βοήθεια των Σ. Μπερλουσκόνι και Ά. Μέρκελ, ενώ θετική είναι η αντιμετώπιση από τον Γκ. Μπράουν (που ενδιαφέρεται για την προώθηση του Τ. Μπλερ) κι ενώ ήδη η υποψηφιότητα της αυστριακής υπουργού κας Πλάσνικ, έχει διαγραφεί μετά από πρόσφατη κρίση ευσυγκινησίας που προκάλεσε ποταμούς δακρύων…

Είναι άγνωστο τι θα συμβεί στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την τοποθέτηση του Κ. Μπίκα στην πρεσβεία Καίρου καθώς ακούγεται ότι ο πρόεδρος Κ. Παπούλιας … απλώς τα πήρε από την συμπεριφορά της υπουργού. Εκείνο που όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως όλες οι αποφάσεις του ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου παραμένουν στον «αέρα» καθώς δεν πρόλαβε να υπογραφεί το προεδρικό Διάταγμα. Οπότε η όποια νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ενεργοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις ή θα τια μεταβάλλει.

  • Η σερβική αστυνομία συνέλαβε τέσσερις νεαρούς άνδρες και μια 19χρονη ως υπόπτους για την επίθεση με μολότοφ κατά του κτιρίου, όπου στεγάζεται η ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, στις 25 Αυγούστου, ανακοίνωσε το Σερβικό υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ", στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι συλληφθέντες, Νίκολα Μίτροβιτς (29 ετών), Ράτιμπορ Τρίβουνατς (28), Ταντέγια Κουρέπα (24), Ίβαν Βούλοβιτς (24) και η 19χρονη Σάνια Τζόκιτς ανήκουν σε ομάδα που αποκαλείται «Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία». Οι πέντε νεαροί είναι ύποπτοι για διεθνή τρομοκρατία μαζί με ένα ακόμη άτομο που διαφεύγει της σύλληψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μπράβο! Την ηγεσία των μουσουλμάνων δυτικοθρακιωτών που ζουν στην Τουρκία φιλοξένησε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας σε εκδήλωση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην ιστορική λεωφόρο του Πέρα. Ο πρόξενος της Ελλάδας Βασίλης Μπορνόβας παρέθεσε το παραδοσιακό γεύμα «ιφτάρ» που σημειώνει τη λήξη της ημερήσιας νηστείας κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού. Η παράδοση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για κάθε μουσουλμανική κοινότητα. Στο τελετουργικό γεύμα συμμετείχε ο πρόεδρος του συλλόγου δυτικοθρακιωτών στην Κωνσταντινούπολη Φερούχ Οζκάν. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκε το ζήτημα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.
Οι εκπρόσωποι των δυτικοθρακιωτών μουσουλμάνων από την Προύσα προσκάλεσαν το Γενικό Πρόξενο να επισκεφθεί τους συλλόγους τους, και εκείνος υποσχέθηκε ότι θα ανταποκριθεί αμέσως μετά το "μπαϊράμι" στο αίτημα τους. .Τα μέλη της μειονότητας διατηρούν ως κόρη οφθαλμού την ελληνική ιθαγένεια τους που τους εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα ιδιαίτερα προς την Ε.Ε.
Η μετανάστευση από τη Δυτική Θράκη προς τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας θεωρείται φυσικό κοινωνικό φαινόμενο από την εποχή της δημιουργίας των εθνικών συνόρων και των εθνικών κρατών κατά τις αρχές του 19ου αιώνα.

  • Σε ΟΕΥ μόλις εγχειρισθέντα να ευχηθούμε … περαστικά, αν κι όπως ακούω οι εξελίξεις τον έχουν θεραπεύσει….

Επέστρεψε από την Τύνιδα ο πρέσβης Δ. Καραϊτίδης και ορισμένες «κακές γλώσσες» είπαν αμέσως «πάνω στην ώρα»! Στην χώρα του Μαγρέμπ μετακινείται τις επόμενες ημέρες η πρέσβειρα κ. Γροσσομανίδου, που είχε λάβει εντολή μετακίνησης πριν την ανακοίνωση των εκλογών….

  • Νέος πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα ο Ιωσήφ Ιωσήφ, προσκείμενος στον πρόεδρο Χριστόφιας, όπως και σχεδόν ολόκληρο το νέο τιμ της πρεσβείας στην Αθήνα που ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το καινούργιο κτίριο της πρεσβείας, ένα κόσμημα που αναγέρθηκε με την προσωπική παρακολούθηση του τ. πρέσβη Γ. Γεωργή στην οδό Ξενοφώντος απέναντι από το ΣΕΒ. Ο κ. Ιωσήφ αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να δώσει τα διαπιστευτήρια του και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την ώρα που πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί επιχειρούσαν να έχουν μια φωτογραφία στη Θεσσαλονίκη στο πλάι του Κ. Καραμανλή, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης τόνιζε τη σημασία ταχείας υπογραφής και εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Πακιστάν, στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε (GYMNICH), στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, αναπτύσσοντας στους Ευρωπαίους εταίρους τις αυξημένες πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι άλλες μεσογειακές χώρες στον τομέα της λαθρομετανάστευσης. Η Συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα προς τη διευθέτηση αυτού του σύνθετου προβλήματος, υπό τον όρο ότι η ΕΕ δράσει αποφασιστικά και όχι σε επίπεδο θεωρητικών προσεγγίσεων.

  • Την ίδια ώρα η Ντ. Μπακογιάννη ξαναθυμόταν στη Θεσσαλονίκη την… «Οικονομική Διπλωματία». Μόνο που τη φορά αυτή απέφυγε να κάνει λόγο για τους «νέου τύπου διπλωμάτες». Τώρα για τα όσα είπε για Τουρκία καλύτερα ας τα ξεχάσουμε. Γιατί πάλι τόνισε πως … περιμένει την Άγκυρα να αποδείξει πως είναι καλή!
Χαμός γίνεται στην Βουδαπέστη! Οι εκεί ομογενείς ή κάποιοι από αυτούς, επιτέθηκαν φραστικά στον πρέσβη Σπ. Γεωργιλέ, που τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το ΥΠΕΞ και ίσως με τον κ. Κωνσταντίνου. Στο κείμενο της επιστολής που του απέστειλαν αναφέρουν ότι «με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε τους υβριστικούς λόγους και χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήσατε προκειμένου να εκφράσετε τα αισθήματα σας για ορισμένα μέλη της Ελληνικής Παροικίας. Λυπούμαστε ειλικρινά για τον εκτροχιασμό σας και τη συμπεριφορά σας αυτή». Τον καταγγέλλουν για παράνομη κατακράτηση «ιστορικής ταμπέλλας της κοινότητας» που είχαν παραδώσει στο παρελθόν στον τότε πρέσβη Ν. Καλετζιανό και τον κατηγορούν ότι αμφισβητεί την έκθεση που ετοιμάζουν μαζί με το Οικουμενικό πατριαρχείο. Για το ίδιο ζήτημα το site www.h-ellin.com αναφέρει:… «τη χειρίστη εντύπωση προκάλεσε ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Σπύρος Γεωργιλές που απαγόρευσε σε ολόκληρη την Ελληνική Διπλωματική Αποστολή να συμμετέχει για πρώτη φορά στην εορτή στο μνημείο του Ελληνισμού…». Αλήθεια λοιπόν, τι τρέχει;