16 Φεβ 2010

Σχόλια για ΥΠΕΞ - 55

Πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του μνημονίου παράδοσης-παραλαβής του ελληνικού περιπτέρου στην Παγκόσμια Εμπορική Έκθεση της Σαγκάης EXPO 2010 την περασμένη Παρασκευή σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Συντονιστικού Γραφείου της Έκθεσης. Στην τελετή παράδοσης του ελληνικού περιπτέρου (συνολικού εμβαδού 2000 τ.μ) παρεβρέθηκε ο επικεφαλής του Συντονιστικού Γραφείου της Έκθεσης Shanghai World Expo Coordination Bureau, Hong Hao, και η Γενική Πρόξενος στην Σαγκάη, Μαρία Σαράντη, η οποία υπέγραψε το μνημόνιο παραλαβής. Ο κ. Hong Hao ευχαρίστησε την Ελλάδα για τις προσπάθειες άρτιας προετοιμασίας της στην Έκθεση και δεσμεύθηκε εκ μέρους του Συντονιστικού Γραφείου της Έκθεσης για την παροχή κάθε δυνατής αρωγής. Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας τόνισε ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται εντατικά για μια λαμπρή παρουσία στην Έκθεση, όπως έχει δεσμευθεί.

·

· Στη Σερβία υπάρχουν πολλές αναπτυσσόμενες περιοχές, για τις οποίες υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, γι’ αυτό και η αντιπροσωπεία των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων, με επικεφαλής τον πρέσβη Δημοσθένη Στωίδη, μετέβη στο Νόβι Πάζαρ, προκειμένου «να βολιδοσκοπήσει το επενδυτικό δυναμικό στην περιοχή», δήλωσε ο Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι, Πέτρος Τσαρούχης. Επεσήμανε, επίσης, ότι «στόχος της επίσκεψης είναι να διαπιστωθούν διαμέσου συνομιλιών οι ανάγκες της περιοχής αυτής και ο τρόπος που οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ανάπτυξή της». Ο κ. Τσαρούχης τόνισε, επιπλέον, ότι η επίσκεψη της ελληνικής διπλωματικής και επιχειρηματικής αποστολής σε αυτή την περιοχή της Σερβίας είναι μόνο η αρχή, καθώς οι Έλληνες σχεδιάζουν να επισκεφθούν και άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές στη χώρα. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πρέσβης κ. Στωίδης και τα μέλη της επιχειρηματικής αποστολής συναντήθηκαν πρώτα με τον Δήμαρχο του Νόβι Πάζαρ, Μέχο Μαχμούτοβιτς, και ακολούθησαν συναντήσεις με τους Δημάρχους των δήμων Σιένιτσα, Τούτιν και Ράσκα, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν την μεσαιωνική ορθόδοξη Μονή Σοποτσάνι.

·

·

Τα διαπιστευτήρια του κατέθεσε, στην Αυτού Μεγαλειότητα, Βασίλισσα Βεατρίκη, ο νέος Πρέσβης της Ελλάδος στην Ολλανδία, Ιωάννης Οικονομίδης.Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ενημέρωσης του ολλανδικού Βασιλικού Οίκου, ο κ. Πρέσβης έγινε δεκτός από τη Βασίλισσα Βεατρίκη σήμερα το πρωί, στο παλάτι Noordeinde. Σιδεροκέφαλος!

·

· Στην κηδεία ενός λαμπρού στοχαστή, παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι, Κ. Χαλαστανης και η Γενική πρόξενος, Κατερίνα Κόϊκα κι από κοντά τους και ο Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. Ο εκλιπών ήταν ο Κώστας Αξελός, ο τελευταίος των Ελλήνων στοχαστών που ο Εμφύλιος οδήγησε στη γαλλική πρωτεύουσα. Αιωνία του η μνήμη!

·

·

Διαβάστε και απολαύστε το κείμενο - σχόλιο του ΡΟΔΑΜΑΝΘΥ, στο προσωπικό site, του τέως διπλωμάτη και τέως επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Κοραντή (που τώρα είναι βουλευτής του ΛΑΟΣ) και διαρωτηθείτε, ξέρει κάτι;

«Μετά τα τεκταινόμενα στην ΕΥΠ και τη μορφή που αυτή θεσμικά σχεδιάζεται να λάβει, σε περίπτωση αλλαγών στο οργανόγραμμά της, και την αξιολόγηση των ικανοτήτων που οφείλει να διαθέτει ο διοικητής της, έχει ξεσπάσει θόρυβος και στον άλλο πυλώνα της εθνικής ασφάλειας ,που είναι η διπλωματική υπηρεσία. Η σύμπτωση δεν μπορεί να είναι τυχαία. Γιατί η Ελλάδα είναι απ’ όλους αποδεκτό ότι κατέχει την θέση του κράτους-στόχου. Και ας λένε κάποιοι προφανώς επηρεασμένοι από τηλεπαιχνίδια , ότι η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος της ΕΕ .Πληροφορηθήκαμε ότι ,μέσα στους κόλπους της Ένωσης Διπλωματών , και ειδικά στο ΔΣ δημιουργήθηκαν πολιτικές οξύτητες και αντιθέσεις που δε συνάδουν στην διπλωματική ιδιότητα. Για τους έχοντες ιστορική μνήμη στο ΥΠΕΞ , η κατάσταση θυμίζει τους πρώην «αφισοκολλητές» με τα τζάκετ και τα μούσια, που επέλασαν στο παρελθόν .Διεκδικούσαν τη θέση τους τότε, στα καλά πόστα εν ονόματι του «λαού στην εξουσία», με το αλήστου μνήμης σύνθημα «ΕΟΚ ΝΑΤΟ , το ίδιο συνδικάτο». Μέχρι τώρα υποπτευόμαστε τα μέλη της ΕΔΥ ότι πειθαρχούσαν στα κελεύσματα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας με αντάλλαγμα το άνετο πόστο. Τώρα βλέπουμε ότι τα μέλη του ΔΣ της ΕΔΥ ξεπέρασαν τη συντεχνιακή αντίληψη και διεκδικούν λόγο για τη λειτουργία της διπλωματικής υπηρεσίας, η οποία κουτσαίνει μετά το Β’Π’ πόλεμο. Βέβαια θα υπάρξουν φωνές που πίσω τους κρύβονται κομματικές ταυτότητες , και όχι πολιτικές ιδεολογίες σε βάρος των κρατικών συμφερόντων. Εάν λόγου χάρη έχεις υπηρετήσει ,λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων τους, πρώτο πόστο στη Μόσχα και μετά στο Παρίσι, κάποια οικονομία θα έκανες για να αντέξεις την τωρινή οικονομική συγκυρία. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους χαμηλόβαθμους διπλωματικούς , και όλους τους άλλους υπαλλήλους της εξωτερικής υπηρεσίας, που δεν απολαμβάνουν τα οικονομικά προνόμια του προϊσταμένου . Με άλλα λόγια ,οι πρεσβείες και τα προξενεία θα έχουν μόνο μέραρχο χωρίς οπλίτες. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα βολέψει τη μυστική διπλωματία η οποία είναι ‘μπίζνα’ ενός ανδρός. Εάν οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ, των εξωτερικών Αρχών , γονατίσουν οικονομικά με μια βαριά φορολογία , και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους, ας μελετήσουν οι εμπνευστές αυτού του σχεδιασμού την ιδιωτικοποίηση της διπλωματικής υπηρεσίας. Κάποτε ακούστηκε ότι το όνομα Σλαβομακεδονία για τη FYROM, θα κόστιζε ένα εκατομμύριο δολάρια. Τώρα πόσα; Δηλαδή τη δουλεία του διπλωμάτη μπορεί να την αναλάβουν και κτηματομεσίτες.»

·

· ΚΟΥΙΖ: Κανείς δεν είχε την παραμικρή ευαισθησία να απαντήσει στις καταγγελίες του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ για «μυστική διπλωματία» και φυσικά θα συνεχίσουμε ν’ αποκαλύπτουμε την πρακτική αυτή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε υπονόμευση του κύρους της Διπλωματικής Υπηρεσίας και στη συνέχεια της χώρας. Γιατί οι άλλες χώρες στον κόσμο συνεχίζουν να προσπαθούν να κινηθούν στις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις τους μέσω διπλωματών, παρά τις όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζει συχνά το σύστημα.

·

·

Στην Κροατία θα βρεθεί ο ανυπεξ, Δημ. Δρούτσας προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Κροατίας Ivo Josipovic και να έχει με την ευκαιρία αυτή διμερείς συνομιλίες με τoν Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Gordan Jandrokovic., που προετοίμασαν η πρέσβειρα Ουρανία Αρβανίτη και ο δεύτερος Σύμβουλος Πρεσβείας, Γιώργος Κυριακόπουλος… Ανάμεσα στα θέματα, μεταφορές, τουρισμός, κ.ά. Σημαντικό θέμα: ο ρόλος της Κροατίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη…

·

· ΚΟΥΙΖ: Τι ακριβώς είναι εκείνο το «γάμα ε» που επαναλάμβανε στη διάρκεια της ομιλίας του στην Παρουσίαση Σχεδιασμού Προγράμματος Οικονομικών Δράσεων ο υφυπεξ, Σπ. Κουβέλης; Τι δεν ήξερε πάλι και δεν φρόντισε να ρωτήσει για να μάθει; Ρωτήσαμε και μας είπαν πως εκτός από την «προϊόντα ονομασίας προέλευσης» (ΠΟΠ)υπάρχει και τα προϊόντα γεωγραφικής επισήμανσης ΠΓΕ (πι γάμα έ) που στάθηκε αδύνατον να την μάθει ο υφυπεξ! Μη βιάζεστε, με τον καιρό και την επανάληψη…

·

·

Μιας και τόφερε η κουβέντα στη ομιλία του υφυπουργού στο επιχειρηματικό κοινό, παρατηρήσαμε ανάμεσά τους κι ένα νέο επιχειρηματία που φορούσε μουστάκι μ’ αποτέλεσμα δύσκολα να αναγνωρίζεται. Όχι από τους άλλους επιχειρηματίες, κανείς από αυτούς δεν τον γνώριζε, αλλά από τους παρόντες διπλωματικούς. Επρόκειτο για τον πρώην συνάδελφο τους κ. Πλατή που εμφανίστηκε στο υπεξ, ως εκπρόσωπος συμφερόντων Μυτιληναίου, όπου πλέον εργάζεται… Κι ήρθε να μάθει τα περί της «οικονομικής διπλωματίας» Μα καλά, τόσο καλά που πέρασε στο ίδιο αυτό πόστο, δεν έμαθε τίποτε;

·

· Ά, ναι υπάρχουν και τα οικονομικά. Με λύπη σας πληροφορώ ότι οι Ενώσεις δεν τα βρήκαν… οπότε, ζητήστε τους τα ρέστα… και μετά από την κυβέρνηση!