17 Φεβ 2010

Βουλγαρία-Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της

Η υλοποίηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream", βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. Στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης, παρέστη και ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ.
Οι κ.κ. Μπορίσοφ και Μίλερ συζήτησαν, επίσης, το θέμα της προετοιμασίας των νέων συμβολαίων για την προμήθεια της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο, αλλά και για τη διαμετακόμιση ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας.
Ο κ. Μπορίσοφ τόνισε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, πως η διαμετακόμιση του φυσικού αερίου, όπως είναι σχεδιασμένη, θα πρέπει να εξεταστεί σε σχέση με το έργο του αγωγού "South Stream", υπό μια "οπτική", που δεν θα δημιουργεί εμπόδια στα βουλγαρικά συμφέροντα.
Εξάλλου, ο κ. Μίλερ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας. Οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα του αγωγού "South Stream", καθώς και το θέμα των νέων συμβολαίων παράδοσης φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.
Ο κ. Παρβάνοφ - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση - ήγειρε το θέμα μιας πολιτικής συμφωνίας, βάσει της οποίας τα νέα συμβόλαια θα πρέπει να υπογραφούν απευθείας μεταξύ των αρμόδιων βουλγαρικών και ρωσικών εταιριών. Από την πλευρά του, ο κ. Μίλερ επιβεβαίωσε πως η Ρωσία είναι σύμφωνη να διαπραγματευθεί απευθείας.
Σχετικά με τη βουλγαρική συμμετοχή στο έργο του South Stream, η ρωσική πλευρά εξέφρασε την ετοιμότητά της, ως προς την προστασία των βουλγαρικών συμφερόντων, στη διάρκεια υλοποίησης του έργου.
Εξάλλου, σε συνάντηση με την επιτροπή ενέργειας και υδάτινων πόρων (SEWRC), επισημάνθηκε πως η κατά 100% θυγατρική της Gazprom, η Gazprom Marketing & Trading (GM & T) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, καταθέτει αίτηση για την απόκτηση άδειας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία.
Ο εκπρόσωπος της GM & T, Μπόγκνταν Πρέντα, εξήγησε πως η εταιρία καταθέτει την αίτηση για την απόκτηση άδειας, διάρκειας 20 ετών και πως ο αρχικός όγκος της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι 50 εκατ. MWh ετησίως.
Η Gazprom σκοπεύει να αναπτυχθεί σε έναν παγκόσμιο, βασικό "παίκτη" ηλεκτρικής ενέργειας και η επέκτασή της στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης, αποτελεί ένα βασικό τμήμα της σχετικής πολιτικής της, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρίας.