17 Φεβ 2010

Κρίσιμη συνομιλία σήμερα Χριστόφια – Καρογιάν για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού!

Πραγματοποιείται σήμερα (η ανακληθείσα χθες) συνάντηση των Δ. Χριστόφια και Μ Καρογιάν, με σκοπό να συζητηθούν θέματα που αφορούν τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Το Προεδρικό δεν περιορίζει την ατζέντα της συνομιλίας των δύο ανδρών και θεωρεί πως είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουν όλα όσα ταλανίζουν τις σχέσεις των δύο πλευρών, από το Κυπριακό μέχρι και τα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Από την άλλη όμως το ΔΗΚΟ προτάσσει μεν το Κυπριακό, αλλά αναμένεται ότι θα θέσει και το θέμα της οικονομίας.
Κατά το ΔΗΚΟ, ως συγκυβερνών κόμμα αυτό που πρωτίστως πρέπει να γίνει είναι ο πρόεδρος Χριστόφιας – ο οποίος απηύθυνε και τη σχετική πρόσκληση – να απαντήσει στα ήδη από καιρό γνωστά ερωτήματα και ανησυχίες του ΔΗΚΟ σ’ ό,τι αφορά το εθνικό θέμα. Ζητούμενο είναι το κατά πόσο θα υπάρξει δέσμευση από τον πρόεδρο Χριστόφια για ανάκληση προτάσεων από τις συνομιλίες τις οποίες τόσο το ΔΗΚΟ όσο και άλλα κόμματα κρίνουν ως απαράδεκτες (εκ περιτροπής προεδρία, στάθμιση ψήφου κλπ).
Ο Μάριος Καρογιάν φαίνεται να συμφωνεί με τη θέση ότι σ’ αυτή τη συνάντηση πρέπει να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας για το τι προτίθεται να κάνει στα σημεία κριτικής που εκτός του ΔΗΚΟ θέτει πλέον και το ΔΗΣΥ. Το μέλλον της συνεργασίας θα εξαρτηθεί από τα όσα θα ακούσει ο κ. Καρογιάν από τον πρόεδρο Χριστόφια και κυρίως για τις απαντήσεις και υποσχέσεις που θα δώσει. Αυτές οι απαντήσεις θα τεθούν ενώπιον του Εκτελεστικού Γραφείου, οπότε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα ενημερώσει το Σώμα για τη συνάντηση με τον κ. Χριστόφια.
Ο Μάριος Καρογιάν, που δέχεται τα πυρά της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης το τελευταίο τρίμηνο, είχε τα τελευταία 24ωρα επαφές με στενούς του συνεργάτες, ενώ κατέγραψε και μηνύματα από τη βάση του κόμματος. Ενημερωμένη πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, εάν δεν ικανοποιηθεί από τα όσα θα ακούσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να δηλώσει αμέσως μετά, την πρόταση που θα καταθέσει στα συλλογικά όργανα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ, από την κυβερνητική συνεργασία –και παρότι ακόμη και η αποχώρηση του ΔΗΚΟ, δεν θα μεταβάλλει τις πολιτικές ισορροπίες στην Κύπρο, η πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε. του ΔΗΚΟ προσανατολίζεται να ζητήσει την αποχώρησή της από τον κυβερνητικό συνασπισμό (όπου το σημαντικότερο υπουργείο που διατηρεί είναι το Εξωτερικών, με τον Μ. Κυπριανού) καθώς είναι πεπεισμένοι ότι η εν εξελίξει συζητήσεις είναι απολύτως ταυτόσημες με το απορριφθέν «σχέδιο Ανάν» και υπολείπονται πολύ της δημοκρατικής λύσης που οι ίδιοι επιθυμούν.

Συνομιλία Χριστόφια - Μπα Κι Μουν

Σε τηλεφωνική του συνομιλία ο Κύπριος Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπα Κι Μουν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις ενδό-κοινοτικές συνομιλίες και επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι η εμμονή της Τουρκίας σε παράλογες απαιτήσεις, οδηγούν σε αποτυχία το όλο εγχείρημα.