17 Φεβ 2010

Συνάντηση Πούτιν – Παπανδρέου και δηλώσεις

Νέες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Ρωσίας ανοίγει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα και οι συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Ντ. Μενβιέντεφ και τον πρωθυπουργό Βλαντ. Πούτιν, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα.
Η συνεργασία καλύπτει τον οικονομικό τομέα, τον εμπορικό, τον ενεργειακό και τον πολιτιστικό, για τον οποίο υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας για τα έτη 2012-2014.
Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα τόνισε ότι η οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή την περίοδο που η Ελλάδα έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Εξ άλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει από τη δύσκολη αυτή φάση πιο δυνατή κι η κρίση θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αλλάξει πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να αλλάξει. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα βγει πιο δυνατή, οικονομικά και πολιτικά.
Επίσης τόνισε ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για να υπάρξει στην Ελλάδα βιώσιμη οικονομία και δίκαιη κοινωνία. Η συνεργασία με τη Ρωσία, εξ άλλου, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα βοηθήσει στην ανάταξη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικη ή ευρωπαϊκή, αλλά είναι διεθνής και ότι η Ελλάδα έχει πριν από όλα ευθύνη να κάνει τις αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία. Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κατά 4 μοναδες το 2010 και στη μείωσή του στο 3% το 2013. Γι΄αυτό, τόνισε, και οι συζητήσεις με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές.
Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότι είναι γνωστές οι δυσκολίες στην ελληνική οικονομία, οι δυσκολίες αυτές δεν είναι κάτι καλό, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τις ξεπεράσει και αναφέρθηκε στο θετικό, όπως είπε, μήνυμα που έδωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας θα βοηθήσουν τις δύο χώρες να ξεπεράσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα, τη Ρωσία ή την Ευρώπη, αλλά ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα με τις άλλες χώρες, δηλαδή υψηλό έλλειμμα και τεράστιο εξωτερικό χρέος.
Αναφορικά με τον ενεργειακό τομέα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να προχωρήσει το συντομότερο ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, λαμβανομένων υπόψη των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και πάντα σε συνεργασία με τη Βουλγαρία.
Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν νομική συμφωνία για την ίδρυση φορέα που θα έχει έδρα στην Αθήνα. Ο κ. Πούτιν επέμεινε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του αγωγού South Stream και άλλων ανάλογων μεγάλων σχεδίων, τα οποία, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ειδικότερα για τον South Stream, ο ρώσος πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν είναι ένα διμερές ελληνορωσικό σχέδιο, αλλά ένα μεγάλο διεθνές σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με βάση τις αρχές της αγοράς και δεν έχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ έχει εκφραστεί και ενδιαφέρον από δέκα ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν στο έργο.
Οι συζητήσεις αφορούσαν και στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο μειώθηκε κατά 40% το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως είπε ο κ. Πούτιν. Από ελληνικής πλευράς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, η αγορά της οποίας μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες.
Για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων συστήθηκε κοινή διϋπουργική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα και θα επαναλάβει τη συνεδρίασή της τους επόμενους μήνες και πάλι στη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνεργασία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και η ελληνική πλευρά για την ανάπτυξη των σχέσεων στον τουριστικό τομέα, καθώς και στις μεταφορές.
Για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και τον τομέα των μεταφορών, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος στην Ευρώπη και μπορεί εκεί να προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν το ειδικό βάρος της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και θέματα διμερούς πολιτικής συνεργασίας και ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές αντιλήψεις στις πολιτικές για την ευρύτερη περιοχή. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα στον τομέα των διεθνών σχέσεων έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην υιοθέτηση ενός διαλόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, στην οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ρωσία είναι αναπόσπαστο μέλος.
Αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία των δύο χωρών στην περιοχή των Βαλκανίων και ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για την επίμονη , δίκαιη και σταθερή θέση της στο Κυπριακό.
Συζητήθηκε επίσης η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στο θέμα της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 στο Σότσι της Ρωσίας και για την ολυμπιακή εκεχειρία.