16 Φεβ 2010

Έλληνας διπλωμάτης επιβλέπων στα Ορθόδοξα μνημεία Κοσόβου

«Αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και δηλωτική του εποικοδομητικού ρόλου της Ελλάδος στα Βαλκάνια ο ορισμός, μετά από σχετικές συζητήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύμφωνη γνώμη όλων των ενδιαφερομένων μερών, του επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στην Πρίστινα, Πρέσβη, Δημήτριου Μοσχόπουλου, ως μεσολαβητή για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο» σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο Πρέσβης κ. Μοσχόπουλος θα συντελέσει με ενεργό τρόπο στην προστασία και σεβασμό της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο και θα διευκολύνει την ανάπτυξη συγκροτημένης πολιτικής για το ζήτημα αυτό. Ο μεσολαβητής θα επικουρείται στο έργο του από το Γραφείο του Ειδικού Απεσταλμένου της Ε.Ε. στο Κόσοβο».

Ωστόσο, παραμένει ακόμη ασαφές αν για την εξέλιξη αυτή η Αθήνα έχει λάβει και τη σύμφωνη γνώμη του Βελιγραδίου καθώς η αποδοχή της θέση του «μεσολαβητή’ αποτελεί και σταθερή ένδειξη της αναγνώρισης του Κοσόβου μιας και η Σερβία δεν ζήτησε από τις ευρωπαϊκές δομές ή το Συμβούλιο Ασφαλείας την τοποθέτηση ενός «διαμεσολαβητή». Βεβαίως η προώθηση του κ. Μοσχόπουλου (που είναι και ο ίδιος Ορθόδοξος) δημιουργεί τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις στη Σερβία, ενώ υπόψιν του προέδρου της Τάντιτς ήταν καθώς είχε αναφερθεί το ενδεχόμενο αυτό στη διάρκεια της «μυστικής» συνάντησής του με τον Γ. Παπανδρέου και τον Αλεξ Ρόντο στο Καβούρι στις 23 Ιανουαρίου.

Αποκαλύψεις

Όπως σας είχαμε υποσχεθεί μάθαμε και μπορούμε να σας πούμε τι συζητήθηκε στη διάρκεια της δίωρης συνάντησης των Παπανδρέου - Τάντιτς στο Καβούρι. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επιμόνως να μάθει από τον Σέρβο πρόεδρο τι αναμένει από την Αθήνα στο αμέσως προσεχές μέλλον και πόσο μπορεί να κινητοποιηθεί ενόψει του 2014 ιδιαιτέρως μάλιστα σε σχέση με την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Από την πλευρά του ο Σέρβος πρόεδρος ζήτηση την ελληνική παρέμβαση προς τους Σέρβους της Βοσνίας λέγοντας «αν μπορείς κάνε κάτι για να απαλλαγώ από το βάρος της Βοσνίας» καθώς δέχεται σοβαρές πιέσεις για να περιορίσει το ρόλο του εκεί Σέρβου πρωθυπουργού Μίλοραντ Ντόντικ.

Ένα σχέδιο μάλιστα που συζητήθηκε σοβαρά, είναι να πεισθούν οι ευρωπαίοι, κυρίως, σύμμαχοι να αποδώσουν ένα σημαντικό τίτλο στον Μ. Ντόντικ, στην συνομοσπονδία, σε αντάλλαγμα της δικής του συναίνεσης για την είσοδο της Βόσνιας – Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να καμφθεί η τάση ορισμένων πολιτικών αντιπάλων του κ. Τάντιτς στη Σερβία.

Εκείνο που ο πρωθυπουργός και υπεξ κ. Παπανδρέου δεν ανέφερε καθόλου στη διάρκεια της συζήτησης είναι το γεγονός πως την ίδια στιγμή που το Βελιγράδι ζητά από την Αθήνα παρεμβάσεις και διευκολύνσεις, συνεχίζει το διπλωματικό τετ- α-τετ με την Άγκυρα η οποία βοήθησε πριν μια εβδομάδα στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Βελιγραδίου – Σαράγεβο ενώ βάλλει εναντίον του ηγέτη των Σέρβο-βοσνίων κ. Ντόντικ, ζητώντας την απομάκρυνσή του!

Τελευταίες εξελίξεις

Στο μεταξύ ο κ. Μοσχόπουλος ενδεχομένως να κληθεί να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στο ζήτημα που προέκυψε ετά την απόφαση της Ιεράς Συνδόδου της Εκκλησίας της Σερβίας να απομακρύνει τον Αρχιεπίσκοπο Κοσόβου Αρτέμιο και να τον αντικαταστήσει με τον νεο-εκλεγέντα -στη θέση του- Αρχιεπίσκοπο Αθανάσιο, καθώς διαπιστώθηκε μετά από μακρά έρευνα οτι ο πρώτο καταχράτηκε τεράστια ποσά εκατομμυρίων ευρών από "βοήθεια της σερβικής κυβέρνησης" προς τους πολίτες του Κοσόβου που είχε κληθεί να διαχειριστεί.

Το Σάββατο βράδυ μοναχοί, οπαδοί του Αρτέμιου επέδραμαν στο ιστροικό μοναστήρι της Γκρασάνιτσα και επεχείρησαν να απελευθερώσουν τον Αρτέμιο, που κρατείται εκεί με εντολή του Σέρβου Πατριάρχη από μοναχούς πιστούς στη διοίκηση της Εκκλησίας. Παρατηρήθηκαν επισόδεια, που διεκόπησαν το πρωί της Κυριακής αλλά η κατάταση παραμένει κερυθμη καθώς αναμένεται να υπάρξουν και λαϊκές αντιδράσεις. Να σημειωθεί ότι ο τ. Επίσκοπος Αρτέμιος υπήρξε υπέρμαχος του αγώνα των Σέρβων εναντίον των Αλβανών και ένα από τα "σκληρά" εθνικιστικά εκκλησιαστικά στοιχεάι της Σερβικής Εκκλησίας.