16 Φεβ 2010

Μεταβολές στις εκπροσωπήσεις της ΕΕ: οι πρώτες πρεσβείες

Με απόφαση της ΕΕ 54 από τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της σε 136 χώρες, μετετράπησαν σε πρεσβείες της Ένωσης, με αποστολή και δικαίωμα να ομιλούν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη από 1ης Ιανουαρίου και οι 136 αντιπροσωπείες μετονομάσθηκαν σε «Ευρωπαϊκές Αντιπροσωπείες». Οι 54 από αυτές που μετατράπηκαν σε πρεσβείες έχουν πλέον το αποκλειστικό προνόμιο να ομιλούν εξ ονόματος της Ένωσης, όπως έκανε ως τώρα η χώρα που «έτρεχε» την 6μηνη προεδρία. Αυτές έχουν πλέον και το προνόμιο να εξασφαλίζουν τη συνεργασία των διπλωματικών αντιπροσωπειών των χωρών – μελών σε κάθε χώρα, αν και για κάποιο διάστημα προ-απαιτήται η σύμφωνη γνώμη των 27 αντιπροσώπων των χωρών- μελών στις Βρυξέλλες.
Στις 54 αυτές πρεσβείες 8 ανήκουν στην Ευρώπη (Αρμενία, Γεωργία πΓΔΜ, Μολντόβα, Νορβηγία, Σερβία, Ελβετία και Ουκρανία). 12 χώρες είναι στην Ασία και Ωκεανία (Αφγανιστάν, Αυστραλία, Κίνα, Ανατολικό Τιμόρ, Φίτζι, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Παπούα Νέα Γουϊνέα, Ταϊλάνδη, και Βιετνάμ). Οι υπόλοιπες βρίσκονται στην Αφρική (Αγκόλα, Μποτσουάνα, Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Καμερούν, Πράσινο Ακρωτήρι, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Τζιμπουτί, Ερυθρέα, Αιθιοπία, Γκάνα, Γουϊνέα Μπισσάου, Ακτή Ελεφαντοστού, Κένυα, Λεσότο, Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μαυρίκιος, Μοζαμβίκη, Νίγηρα, Νιγηρία, Ρουάντα, Σενεγάλη, Σιέρρα Λεόνε, Νότια Αφρική, Σουδάν, Τανζανία, Τόγκο, Ουγκάντα, Ζιμπάμπουε και στην έδρα της Αφρικανικής ¨Ένωσης στην Αιθιοπία.

Για όλες τις υπόλοιπες δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις για το πότο θα μεταβληθεί το καθεστώς τους, προκειμένου να μην θιγεί η Ισπανική προεδρία, ιδιαίτερα μάλιστα στις πρώην ισπανικές κτήσεις της κεντρικής και νότιας Αμερικής., αλλά και στις ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία με τις οποίες η ΕΕ μέσω ισπανικής προεδρίας προωθεί τις σταθερές διμερείς συναντήσεις. Επίσης δεν υπάρχουν ακόμη πρεσβείες στις έδρες του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη γιατί δεν έχει αποφασιστεί πως θα εκπροσωπείται η ΕΕ μετά τη Λισσαβόνα στους διεθνείς οργανισμούς.