16 Φεβ 2010

Μετά το «ντόμπρο ποζάλοβατ» τι άλλο περιμένουμε από τη Μόσχα;

«Ντόμπρο ποζάλοβατ» ή «Καλώς ήρθατε» στη ρωσική θα πει ο Βλ. Πούτιν στον Γ. Παπανδρέου καθώς πραγματοποιείται σήμερα η επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργούς κ. Παπανδρέου στη Μόσχα, μετά από πρόσκληση που του απηύθηνε ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Κύρια ζητήματα των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι διμερείς σχέσεις, ειδικότερα τα ενεργειακά σχέδια της Μόσχας που συναρτώνται με την Ελλάδα, τα Βαλκάνια όπου διαπιστώνονται διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις θέσεις των δυο χωρών και θέματα οπλικών συστημάτων που η Μόσχα προωθεί (π.χ. SS-400) αλλά και ο τουρισμός, που για την Ελλάδα αποτελεί οικονομικά, κινητήριο δύναμη (και στη Ρωσία ακόμη ορισμένα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία ελέγχονται έμμεσα ή άμεσα από το κράτος).

Αν και δεν αναφέρεται στην ατζέντα των συνομιλιών δύσκολα θα αποφευχθεί η συζήτηση για την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και τα σχέδια για ανάκαμψη ή αναζήτηση οικονομικής βοήθειας.

Σύμφωνα με σειρά ρώσων αναλυτών, η Μόσχα εκφράζει φόβους ότι η εκδηλούμενη προσπάθεια την Αθήνα να πλησιάσει την Ουάσιγκτον, δημιουργεί ρήγματα στην ως σήμερα σταθερή Έλληνο- Ρωσική συνεργασία σε σειρά τομέων αλλά και διεθνών θεμάτων. Παράλληλα δεν περνά απαρατήρητο στην Αθήνα, το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Μόσχας για στενότερη συνεργασία με την Άγκυρα, λόγω ορισμένων κοινών οικονομικών συμφερόντων.

Θέματα που αφορούν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και του διαβαλκανικού πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα τεθούν επί τάπητος στις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγή του Κρεμλίνου.
«Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στα θέματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας. Παρά την αισθητή μείωση του όγκου των διμερών συναλλαγών, η οποία οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση, υπάρχουν καλές προοπτικές για την εντατικοποίηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας της Ρωσίας και της Ελλάδας», ανέφερε το ίδιο πρακτορείο.

Ωστόσο και παρά τις επιθυμίες του Γ. Παπανδρέου για στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, δεν μπορεί να παραβλέψει την ανάγκη για πολύ-ποίκιλλη συνεργασία με τη Ρωσία, που αποτελεί σταθερό, ισχυρό παράγοντα στην αποκαλούμενη «συμμαχία BRIK» που περιλαμβάνει εκτός της Ρωσίας και τις Κίνα, Ινδίες, Βραζιλία, δηλαδή σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πέραν των διμερών όμως υπάρχουν και περιφερειακά ζητήματα που θα αναφερθούν. Για παράδειγμα ο ΟΣΕ (Οργανισμός Ευξείνου Πόντου), η κατάσταση στις Αμπχαζία και Οσσετία, το Ιράκ, Αφγανιστάν και ρωσικές προτάσεις για την Ασφάλεια στην Ευρώπη.

Αν δεν υπάρξει από ρωσικής πλευράς κάποιας μορφής έκπληξη, το ταξίδι δεν αναμένεται να προσφέρει κάτι καινούργιο. Η Αθήνα αυτό που ελπίζει, είναι να περάσει το μήνυμα ότι θεωρεί ουσιαστικές τις καλές σχέσεις με τη Μόσχα και πως εξακολουθεί να τη θεωρεί στρατηγικό της εταίρο. Η Μόσχα από την πλευρά της επιθυμεί να διαπιστώσει πόσο οι πολιτικές των δυο χωρών εξακολουθούν να κινούνται παράλληλα σε ορισμένα ουσιαστικά ζητήματα.

Η επίσκεψη διαρκεί ως το απόγευμα. Το βράδυ, ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα.