2 Φεβ 2010

Ρωσική ανάλυση για Αλβανικό εθνικισμό και θαλάσσια σύνορα

Η ιστοσελίδα www.pravda.ru δημοσιεύει τρισέλιδη ανάλυση με θέμα τις επεκτατικές τάσεις του αλβανικού έθνους στα Βαλκάνια, με αφορμή την ακύρωση, από την αλβανική πλευρά, της μεθοριακής συμφωνίας με την Ελλάδα.
Σχετική απόφαση ελήφθη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Πρόκειται για τη συμφωνία του 2009 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που κατά την εκτίμηση του ανωτάτου δικαστηρίου «περιλαμβάνει σειρά ουσιαστικών παρατυπιών».
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί την επιλογή της Αλβανίας, παρότι θεωρεί την απόφαση του αλβανικού Δικαστηρίου ως «αρνητική εξέλιξη που δεν χαροποιεί» την ελληνική πλευρά. «Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση εκ μέρους της Αλβανίας και φυσικά προτάσεις για το πώς προτίθεται να επιλύσει το ζήτημα από τώρα και στο εξής», δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Δρούτσας.
Η ιστοσελίδα εκτιμά ότι «οι ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης τις τελευταίες δεκαετίες και η συμπεριφορά της αλβανικής μειονότητας στη Σερβία και την ΠΓΔΜ (η οποία εκδηλώνει απροκάλυπτα την επιθυμία της να αποσχιστεί από την ΠΓΔΜ), υπό το φως και της πρόσφατης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας προκαλούν φόβους ότι πιθανόν να πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση των εδαφικών διεκδικήσεων από την Ελλάδα».
Η ιστοσελίδα παραθέτει απόψεις Αλβανών εθνικιστών, σύμφωνα με τους οποίους «ο αλβανικός λαός είναι αρχαιότερος από τον ελληνικό και παλαιά, η Ήπειρος αποτελούσε μέρος της Αλβανίας, ενώ οι Έλληνες ποτέ δεν κυριαρχούσαν σ’ αυτήν την περιοχή».
Οι Αλβανοί εθνικιστές παραβλέπουν το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής είναι Έλληνες και τα ελληνικά κράτη υπήρχαν και προ Χριστού, επισημαίνει η ιστοσελίδα.
Επίσης, η ιστοσελίδα κάνει αναφορά και στο διάβημα που υπέβαλε το 1982 το αλβανικό ΥΠΕΞ για «προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αλβανικός πληθυσμός σε εδάφη -που χαρακτηρίζονται ως αλβανικά από την αρχαιότητα- στην Βορειο-Δυτική Ελλάδα» και σημειώνει ότι «αρκετοί Αλβανοί πολιτικοί αμφισβητούν μέχρι σήμερα το καθεστώς της Τσαμουριάς».
Τονίζεται ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική, επειδή στα 10 εκατομμύρια του ελληνικού πληθυσμού υπάρχουν και 500.000 Αλβανοί, ενώ στην “Τσαμουριά” ήδη αποτελούν πλειοψηφία λόγω της υψηλής γεννητικότητας, της λαθρομετανάστευσης, αλλά και της φυγής των Ελλήνων από την περιοχή».
Οι Αλβανοί απαιτούν να διδάσκεται στην Ήπειρο η «Ιστορία της Αλβανίας» στην αλβανική γλώσσα. Παρόμοια φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί και στη Σερβία και στην ΠΓΔΜ, πριν εξεγερθούν οι αλβανικοί πληθυσμοί, υπενθυμίζει η ιστοσελίδα.
Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «η Ελλάδα, αντίθετα με τις δύο προαναφερθείσες χώρες, μπορεί να προβάλει και αυτή εδαφικές διεκδικήσεις από την Αλβανία, επειδή στη Βόρεια Ήπειρο (που ανήκει στην Αλβανία) διαμένουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες».
«Ας ζητήσουμε κ’ εμείς αυτό που ζήτησαν οι Αλβανοί στο Κόσοβο και το πέτυχαν. Ήρθε ο καιρός να λάβουμε ενεργά μέτρα για να σώσουμε τη Βόρεια Ήπειρο και να αποτρέψουμε τα σχέδια δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας», είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Ανδρέας.